Opublikowane:

Podczas pierwszej debaty plenarnej w nowej kadencji, przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała dziś rano:

- Europejscy obywatele wysłali w maju jasny komunikat: ufają Unii Europejskiej, ale pragną zmiany. Najlepszą osobą do przewodzenia tej zmianie w Komisji byłby Frans Timmermans i jestem rozczarowana faktem, że nam się to nie udało. Jednak zaangażowanie mojej Grupy w kwestii przewodzenia zmianom w Parlamencie pozostaje niewzruszone.

- Nasz kandydat został odrzucony, ponieważ bronił europejskich wartości i rządów prawa. Mogę Was zapewnić, że będziemy bronić tych zasad z jeszcze większą energią.

- Cieszę się, że włoski sędzia postanowił zwolnić z aresztu kapitan Sea Watch 3, Carolę Rackete. Dzieje się tak, gdy istnieje podział władz. Musimy jednak pójść dalej i zbudować właściwą europejską politykę migracyjną i azylową.

- Będziemy bardzo wymagający w stosunku do agendy politycznej przyszłej Komisji i nie zaakceptujemy żadnego kandydata, który nie będzie chciał zaproponować reformy zarządzania gospodarczego, wzmocnienia polityki społecznej i transformacji ekologicznej. Zegar tyka.

- Zmiana klimatu wymaga transformacji, która powinna opierać się na dwóch równoważnych filarach: sprawiedliwej transformacji i zrównoważonym rozwoju. Przyjmujemy z zadowoleniem fińską prezydencję Rady w związku z jej propozycjami dotyczącymi zapewnienia zrównoważonej przyszłości.

- Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju musi stanowić ramy dla naszych działań w ciągu najbliższych pięciu lat. Nie interesują nas same liczby; interesują nas ludzie! Wzrost gospodarczy musi oznaczać rzeczywistą poprawę życia naszych obywateli. Dlatego też musimy zreformować europejski semestr, aby obejmował on cele zrównoważonego rozwoju ONZ i europejski filar społeczny.

- Nasi obywatele oczekują od nas, że zbudujemy Europę równości, solidarności, zrównoważonego rozwoju i sprawiedliwości społecznej.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson