Opublikowane:

Z okazji zbliżającego się Kongresu Partii SPD, który rozpocznie się w tym tygodniu w piątek w Berlinie, przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, wraz z innymi eurodeputowanymi z Grupy S&D, weźmie udział w jutrzejszej „Międzynarodowej Konferencji SPD i PES” w Willy-Brandt-Haus.

Komentując zbliżającą się wizytę, Iratxe García Pérez powiedziała:

- Gratulacje dla nowo mianowanych współprzewodniczących SPD, Norberta Waltera-Borjansa i Saskii Esken. Z niecierpliwością czekamy na współpracę z Wami i z całą SPD w kwestii budowy bardziej postępowej i zrównoważonej Europy.

- W kontekście dzisiejszych globalnych wyzwań i w wyniku naszej presji na rzecz Europejskiego Nowego Zielonego Ładu, który stał się sztandarową inicjatywą nowej Komisji UE pod przewodnictwem naszego komisarza, Fransa Timmermansa, kluczowe znaczenie ma ścisła współpraca pomiędzy naszą Grupą a partiami krajowymi. Musimy zapewnić zrównoważony rozwój ekologiczny, gospodarczy i społeczny UE i jesteśmy gotowi pracować na rzecz postępowej przyszłości, opartej na solidarności dla wszystkich. Najwyższy czas, by Nowy Zielony Ład stał się rzeczywistością i przekształcił nasze społeczeństwa w sposób całościowy, aby nikt nie czuł się pominięty.

W skład delegacji Grupy S&D wejdzie kilkoro eurodeputowanych S&D, w tym:

·         Katharina Barley, eurodeputowana i wiceprzewodnicząca PE
·         Robert Biedroń, eurodeputowany i przewodniczący polskiej partii Wiosna
·         Udo Bullmann, eurodeputowany i przedstawiciel SPD do spraw europejskich
·         Jens Geier, przewodniczący delegacji SPD w PE
·         Heléne Fritzon, wiceprzewodnicząca Grupy S&D i przewodnicząca szwedzkiej delegacji  socjaldemokratycznej
·         Sergei Stanishev, eurodeputowany i przewodniczący Partii Europejskich Socjalistów oraz były premier Bułgarii

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Tuttlies Utta
Head of Department

TUTTLIES Utta