Grupa S&D chce, aby Komisja zmieniła przepisy dotyczące strefy Schengen, aby odwrócić trend, zgodnie z którym kontrole graniczne stają się nową normą.

W związku z wnioskiem dotyczącym przeglądu mechanizmu oceny Schengen, który oczekiwany jest dzisiaj, chcemy również, aby strategia ta wyznaczyła wyraźny harmonogram reformy kodeksu granicznego Schengen, do czego powinno dojść jeszcze w tym roku. Po roku niepewności na granicach, eurodeputowani Grupy S&D domagają się również przedstawienia wniosków w sprawie nowych przepisów, dotyczących w szczególności nagłych sytuacji zdrowotnych, aby zagwarantować w przyszłości sprawiedliwe i proporcjonalne reakcje państw członkowskich na granicach.

W ubiegłym tygodniu Komisja Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych wezwała do reformy strefy Schengen w dorocznym sprawozdaniu sporządzonym przez eurodeputowaną S&D, Tanję Fajon. W sprawozdaniu tym wskazano na niezgodne z prawem kontrole graniczne, które miały miejsce w 2015 roku, a także zwrócono uwagę na niepodjęcie przez Komisję jakichkolwiek działań prawnych przeciwko państwom członkowskim.

Grupa S&D domaga się również, aby Bułgaria i Rumunia stały się w pełni zintegrowanymi członkami strefy Schengen.

Tanja Fajon, eurodeputowana S&D i przewodnicząca grupy roboczej ds. oceny Schengen, powiedziała:

- Od kilku lat strefa Schengen jest zagrożona, co zostało spotęgowane przez pandemię Covid-19. Kontrole na granicach wewnętrznych stały się nową normą kosztem prawa ludzi do swobodnego przemieszczania się. Żadne konsekwencje nie zostały ponadto wyciągnięte wobec rządów UE, które nie działały sprawiedliwie i proporcjonalnie w odpowiedzi na pandemię.

- Problemy ze strefą Schengen sięgają znacznie głębiej niż pandemia. Oczekujemy, że Komisja przedstawi rewizję mechanizmu oceny i monitorowania Schengen, która zapewni zmianę sytuacji. Granice zewnętrzne UE są granicami wspólnymi, dlatego tez Parlament Europejski jako współlegislator powinien mieć zapewnione równe prawa z Radą przy zmianie tych przepisów. Aby przywrócić swobodny przepływ za pośrednictwem skutecznej oceny, domagamy się regularnych sprawozdań na temat stanu strefy Schengen, niezapowiedzianych wizyt Komisji w celu oceny sytuacji w terenie oraz planów działania rządów mających na celu rozwiązanie wszelkich problemów. Tam, gdzie przepisy są łamane, nie może być mowy o status quo i braku działań; oczekujemy, że Komisja pozwie do Trybunału rządy UE, aby zaprzestały one stosowania wszelkich nieproporcjonalnych i niepotrzebnych ograniczeń w zakresie swobodnego przepływu osób.

- Reforma jest pilnie potrzebna. Chcemy, aby żądania Parlamentu zostały odpowiednio odzwierciedlone w nowych wnioskach Komisji w postaci konkretnych rozwiązań, które położą kres ciągłym kontrolom granic, na jakie nalegają niektóre państwa członkowskie.