W Parlamencie Europejskim odbyła się dziś debata plenarna na temat konkluzji Rady Europejskiej z ubiegłego tygodnia oraz wniosku dotyczącego finansowania przez UE murów, drutów kolczastych i innej infrastruktury na zewnętrznych granicach UE.

Socjaliści i Demokraci domagają się, aby UE nie przekraczała tej czerwonej linii, a konserwatyści w Europie postępowali zgodnie z wartościami UE i prawem międzynarodowym, gwarantującym prawo do ubiegania się o azyl.

Podczas debaty plenarnej przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Migracja, stara jak ludzkość, jest jednym z naszych największych wyzwań. Nigdy nie zapomnimy przybycia miliona Syryjczyków, którzy uciekli przed śmiercią w 2015 roku, ani czterech milionów Ukraińców, których przyjęliśmy z powodu wojny Putina, ani wielu imigrantów, którzy każdego dnia ryzykują życiem przeprawiając się przez Morze Śródziemne, Bałkany i Atlantyk.

- Musimy chronić nasze granice. Ale tak długo, jak faktem pozostają zapomniane wojny, wyzysk biednych i klęski żywiołowe, nigdy nie da się wznieść murów na tyle wysokich, aby powstrzymać najsłabszych.

- W czasie, kiedy negocjacje w sprawie nowego paktu o migracji i azylu zbliżają się do decydującego momentu, musimy wybrać, w jakiej Europie chcemy żyć; w Europie murów, której bronią pan Weber i skrajna prawica, czy w Europie humanistycznej, która nie zamyka oczu na utratę życia ludzkiego u naszych bram.

- Nie ma łatwych odpowiedzi. Naszego współistnienia nie poprawią mury, ale zjednoczenie naszych sił, aby zarządzać napływem migrantów zgodnie z możliwościami każdego państwa członkowskiego oraz zgodnie z poszanowaniem prawa.

- Apeluję do duszy EPL, do tych, którzy chcą przyjmować, chronić i integrować. Mury i nacjonalizm pchnęły nas w przeszłości do katastrofalnych konsekwencji. Nie bójmy się tych, którzy są inni. Uczyńmy Europę krainą pokoju, postępu i możliwości.

Przewodnicząca