W przeddzień posiedzenia Rady do Spraw Ogólnych UE przywódcy Parlamentu Europejskiego, z inicjatywy przewodniczącej Grupy S&D, Iratxe Garcíi Pérez, wysłali list do przewodniczącego Rady Europejskiej oraz do chorwackiej prezydencji, wyrażający głębokie zaniepokojenie z powodu poważnego braku postępów w zakresie postępowań z art. 7 przeciwko Polsce i Węgrom. Pomimo niepokojącej sytuacji w obu krajach i powtarzanych apeli o podjęcie działań w tej sprawie, kwestia praworządności w Polsce i na Węgrzech, mająca kluczowe znaczenie, nie jest nawet przewidziana do dyskusji na wtorkowym posiedzeniu ministrów spraw europejskich.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- W ciągu ostatnich kilku lat nacjonalistyczne rządy PiS i Fidesz wprowadziły szereg reform - przejmując kontrolę nad wymiarem sprawiedliwości i mediami publicznymi - które drastycznie zmieniają demokratyczny charakter Polski i Węgier. Nie ma już więcej czasu do stracenia. Pomimo wszczęcia postępowań na podstawie art. 7, nie odnotowaliśmy żadnych postępów. Rada zadowala się nieregularnymi przesłuchaniami, nawet bez zapraszania Parlamentu Europejskiego, tymczasem zarówno Kaczyński, jak i Orban nadal przesuwają granice, jeśli chodzi o podważanie demokracji, praworządności i praw podstawowych.

- Spójrzmy prawdzie w oczy: procedura z art. 7 jak dotąd nie zadziałała. Czas, aby Rada Europejska podjęła działania w celu obrony europejskiego projektu Unii opartej na wspólnych, liberalnych wartościach! Dla dobra polskich i węgierskich obywateli należy chronić te podstawowe zasady demokracji.

- Grupa S&D naciska również na wprowadzenie nowego mechanizmu UE w zakresie demokracji, praworządności i praw podstawowych, aby móc oceniać co roku sytuację we wszystkich państwach członkowskich w niezależny sposób, z uwzględnieniem konkretnych zaleceń w sprawie stosownych działań oraz potencjalnych konsekwencji budżetowych.

Powiązane dokumenty

Letter on the rule of law in Poland and Hungary

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca