Państwa członkowskie osiągnęły dzisiaj porozumienie w kwestii swojego stanowiska w sprawie rozporządzenia kryzysowego, które zablokowało postęp w negocjacjach pomiędzy Parlamentem a Radą w sprawie paktu w sprawie migracji i azylu. Dzięki takiemu rozwojowi wydarzeń możliwe będą negocjacje w sprawie wszystkich aspektów reformy azylowej UE, w tym solidarności i sprawiedliwego podziału odpowiedzialności między państwami członkowskimi UE.

W reakcji na porozumienie zawarte w Radzie, Gaby Bischoff, wiceprzewodnicząca Grupy S&D ds. migracji, powiedziała:

- Wraz z przyjęciem mandatu przez Radę w sprawie rozporządzenia kryzysowego, państwa członkowskie wreszcie zajęły stanowisko w sprawie wszystkich przedstawionych wniosków legislacyjnych. Teraz spełnione są warunki, aby zakończyć negocjacje całego pakietu z Parlamentem Europejskim przed przyszłorocznymi wyborami europejskimi. Możemy ponadto wznowić rozmowy trójstronne polityczne w sprawie przeglądu i rozporządzeń w sprawie systemu Eurodac. Nie może być paktu bez sprawiedliwej równowagi między solidarnością a odpowiedzialnością; nadszedł czas, aby wszyscy zasiedli do stołu negocjacyjnego w celu znalezienia niezawodnych i postępowych rozwiązań.

Wiceprzewodnicząca