Opublikowane:

Państwa członkowskie UE uzgodniły ostatecznie wspólne stanowisko w sprawie wniosków, które pozwoliłyby unijnym konsumentom wnosić pozwy zbiorowe przeciwko dużym firmom; proces ten znany jest jako dochodzenie roszczeń zbiorowych. Po dzisiejszej decyzji Rady ds. Konkurencyjności mogą się teraz rozpocząć negocjacje z Parlamentem Europejskim w celu finalizacji nowych przepisów UE dotyczących dochodzenia roszczeń zbiorowych.

Tiemo Wölken, koordynator Grupy S&D do spraw prawnych, powiedział:

- Cieszymy się, że państwa członkowskie UE uzgodniły porozumienie w kwestii dalszych działań, mających na celu ułatwienie dochodzenia roszczeń prawnych w ramach powództw zbiorowych w UE.

- Wciąż pozostaje jednak wiele do zrobienia. Przepisy końcowe muszą zagwarantować, że organizacje reprezentujące konsumentów w sądzie nie będą zniechęcane przez nadmierne przepisy krajowe. Na obecnym etapie państwa członkowskie w Radzie proponują jedynie harmonizację przepisów dla organizacji działających transgranicznie, co oznacza, że ​​nie wszystkie przypadki roszczeń zbiorowych będą miały takie same prawa w różnych krajach UE. Teraz Parlament Europejski musi przejąć inicjatywę, aby zapewnić, że naprawimy to zło w Europie.

Lara Wolters, negocjatorka Grupy S&D ds. roszczeń zbiorowych, powiedziała:

- Po serii skandali, takich jak Dieselgate i Facebook/Cambridge Analytica, które dotknęły miliony europejskich konsumentów, jesteśmy teraz o krok bliżej do zapewnienia wszystkim obywatelom UE dostępu do wymiaru sprawiedliwości w ramach dochodzenia roszczeń zbiorowych.

- Dzięki naszemu wpływowi na stanowisko Parlamentu Europejskiego, Grupa S&D zapewniła, że ​​konsumenci nie będą już musieli czekać latami na dochodzenie swoich roszczeń; zamiast tego skorzystają oni z równoległego postępowania sądowego. Dzięki naszemu poparciu, procesy dochodzenia roszczeń będą mogły być rozpatrywane równolegle z postępowaniami o naruszenie przepisów. Dobra wiadomość jest taka, że ​​państwa członkowskie zgadzają się z naszym podejściem.

- Wciąż należy poczynić postępy w kwestii ułatwienia konsumentom dostępu do wymiaru sprawiedliwości, a Grupa S&D będzie dążyła do tego, aby tak się właśnie stało.

WÖLKEN Tiemo

WOLTERS Lara

Członek
Holandia