Po 17 latach Unia Europejska i nowa administracja USA zawarły dziś pięcioletni rozejm w sporze handlowym Airbus-Boeing o dotacje dla producentów samolotów. Umowa usuwa ryzyko wprowadzenia ceł odwetowych na pięć lat i określa zasady unikania nadmiernego subsydiowania konkurujących ze sobą lotniczych gigantów.

Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wzywają nie tylko do naprawy stosunków handlowych UE-USA, ale także do odbudowania ich tak, aby były one lepsze niż wcześniej, umieszczając pracowników, płace, zwalczanie pandemii i trwałe ożywienie gospodarcze w centrum naszej postępowej transatlantyckiej agendy handlowej. Przeczytaj więcej na temat postępowej strategii Grupy S&D na rzecz wzmocnionego sojuszu transatlantyckiego.

Bernd Lange, eurodeputowany S&D, przewodniczący parlamentarnej Komisji Handlu, odpowiedzialny za stosunki handlowe UE-USA, powiedział:

- Dzisiejsze porozumienie w sprawie pięcioletniego zawieszenia broni w sporze handlowym Airbus-Boeing jest zachęcającym znakiem, że nasze partnerstwo powróciło na właściwą drogę; możemy spojrzeć sobie w oczy, omawiać dzielące nas różnice i wspólnie stawiać czoła wspólnym wyzwaniom. Chociaż znalezienie trwałego rozwiązania zajmie trochę więcej czasu, z ogromnym zadowoleniem przyjmuję stworzenie platform, aby w przyszłości znaleźć ostateczne, wynegocjowane rozwiązanie. Jest to także ulga dla wielu sektorów po obu stronach Atlantyku, które ucierpiały w wyniku wprowadzenia ceł odwetowych. Uważam ponadto, że jest to krok w kierunku budowania zaufania na rzecz realizacji przyszłych zobowiązań. W następnym kroku oczekuję, że administracja USA będzie teraz pracować nad naprawieniem złych decyzji Trumpa w sprawie nałożenia nieuzasadnionych i niezgodnych z prawem ceł na stal i aluminium z UE.

- Po wyborze Joe Bidena na prezydenta USA nie wszystko się zmieniło, ale wiele rzeczy wygląda teraz lepiej. Nasza współpraca powróciła na właściwe tory. Wynik szczytu UE-USA wyraźnie to odzwierciedla. Oprócz porozumienia Airbus-Boeing, najważniejszym wynikiem szczytu jest to, że ponownie angażujemy się w konstruktywny sposób i tworzymy platformy, aby stawić czoła wspólnym wyzwaniom. W związku z tym ze szczególnym zadowoleniem przyjmuję utworzenie Rady ds. Handlu i Technologii oraz kilku platform zajmujących się zmianami klimatycznymi. Szczególne znaczenie ma również uznanie, że handel powinien przynosić korzyści pracownikom. Przed nami wciąż jeszcze długa droga, ale zapięliśmy pasy i jesteśmy gotowi do jazdy.

Eurodeputowana Kathleen Van Brempt, rzeczniczka Grupy S&D ds. handlu, powiedziała:

- Po 17 latach UE i USA w końcu zakopały topór wojenny w sporze handlowym Airbus-Boeing, otwierając nowy rozdział współpracy handlowej UE-USA. W ciągu ostatnich kilku tygodni widzieliśmy już pewne pozytywne sygnały ze strony USA, takie jak poparcie dla nowego dyrektora generalnego Światowej Organizacji Handlu (WTO), a także porozumienie w sprawie kontyngentów taryfowych.

- Jesteśmy przekonani, że w administracji Bidena znaleźliśmy sojusznika, który dąży do realizacji postępowej, wielostronnej agendy handlowej, stawiającej ludzi i planetę na pierwszym miejscu. Jednym z naszych pierwszych zadań musi być pilna reforma Światowej Organizacji Handlu, która umożliwi jej sprostanie nowym wyzwaniom XXI wieku. Obejmuje ona reformę globalnego trybunału ds. handlu, ale także przepisy dotyczące przedsiębiorstw państwowych, subsydiów w dziedzinie przemysłu oraz przymusowych transferów technologii, które są szczególnie ważne w kontaktach z Chinami.

Powiązane dokumenty

S&D Progressive Strategy for a Reinforced Transatlantic Partnership

VAN BREMPT Kathleen
Przewodnicząca delegacji