Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim będą współgospodarzami pierwszego spotkania w ramach Progressive Caucus wraz z Partią Europejskich Socjalistów w Strasburgu w piątek, 18 czerwca, w przeddzień inauguracyjnej sesji plenarnej Konferencji w sprawie przyszłości Europy.

Spotkanie w ramach Progressive Caucus odbędzie się w Strasburgu, zarówno osobiście, jak i online, a jego początek zaplanowany jest na godz. 16.30. Jego otwarcie będzie transmitowane na żywo na stronie internetowej Grupy S&D, a swoje wystąpienia wygłoszą przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, przewodniczący PES, Sergej Staniszew oraz przewodniczący Parlamentu Europejskiego, David Sassoli. Spotkanie w ramach Progressive Caucus zgromadzi eurodeputowanych, posłów krajowych, komisarzy i portugalską prezydencję, aby ukształtować wizję #Progressives4Europe na rzecz sprawiedliwszej przyszłości, która w centrum uwagi stawia obywateli i nie pozostawia nikogo w tyle.

Wszyscy dziennikarze obecni w Strasburgu w piątek wieczorem powinni skontaktować się z rzecznikiem prasowym Grupy S&D, którym jest Alexander Stanchev, aby porozmawiać z przewodniczącą Grupy S&D, Iratxe Garcíą Pérez i przewodniczącym PES, Sergejem Staniszewem. Dziennikarze będą mogli śledzić otwarcie wydarzenia osobiście lub online.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, powiedziała:

- Konferencja w sprawie Przyszłości Europy ma sprawić, by UE stała się bardziej sprawiedliwa, bardziej zrównoważona i lepiej przygotowana na przyszłe wyzwania, aby odpowiadać na potrzeby i oczekiwania ludzi. Nie są to decyzje, które „brukselska bańka” powinna podejmować sama, dlatego też tak ważne jest, abyśmy na każdym etapie tego procesu pracowali ramię w ramię z Postępowcami w całej Europie. Te spotkania w ramach Progressive Caucus będą dla nas okazją do zebrania się jako rodzina polityczna, do pracy na rzecz wspólnej wizji bardziej sprawiedliwej przyszłości, abyśmy mogli ożywić ducha solidarności, z którego w pierwszej kolejności wyrosła UE.

Przewodniczący Partii Europejskich Socjalistów (PES), eurodeputowany S&D, Sergej Staniszew, powiedział:

- To ważny moment; nasza rodzina polityczna rozumie to instynktownie. Mamy możliwość osadzenia w przyszłości Europy tego, co jest ważne dla naszych społeczności. Nadszedł czas, aby ponownie połączyć europejski projekt z obywatelami i ich ambicjami dotyczącymi bardziej sprawiedliwego i bardziej zrównoważonego kontynentu. UE zawsze była symbolem pokoju, jedności i solidarności. W dalszym ciągu walczymy z pandemią oraz jej społecznymi i gospodarczymi konsekwencjami, dlatego też wartości te są dziś ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Pracujemy nad tym, aby Konferencja w sprawie Przyszłości Europy wzmocniła te zasady, umieszczając je w centrum odbudowy.

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodnicząca
STANISHEV Sergei
Członek