Przyszłość Europy jest teraz w naszych rękach! Z uwagi na zbliżającą się Konferencję na temat przyszłości Europy, europejscy postępowcy postanowili zainicjować w Rzymie w dniu 3 maja ogólnoeuropejską inicjatywę wysokiego szczebla, podczas której przedstawimy nasze pomysły na wzmocnienie i pogłębienie integracji europejskiej. UE musi zrobić duży krok naprzód, jeśli chcemy być gotowi do wykorzystania przyszłych możliwości i stawienia czoła ewentualnym wyzwaniom.

W tym specjalnym wydarzeniu hybrydowym, które będzie transmitowane na żywo z Rzymu, weźmie udział wielu czołowych postępowców wysokiego szczebla.

Wśród mówców będą: przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, sekretarz Partii Demokratycznej (Partito Democratico), Enrico Letta, przewodniczący PES, Sergej Staniszew, komisarze UE, Frans Timmermans, Paolo Gentiloni i Nicolas Schmit, przewodniczący Parlamentu Europejskiego, David Sassoli, były przewodniczący Komisji Europejskiej, Romano Prodi, włoski minister ds. transformacji ekologicznej, Roberto Cingolani oraz włoski minister spraw zagranicznych, Luigi Di Maio.

Weźmy przyszłość w nasze ręce. Oglądaj na żywo online na naszej platformie #Progressives4Europe  i na naszej stronie na Facebooku. Możesz zarejestrować się tutaj, aby podzielić się swoimi pomysłami na temat szeregu kluczowych kwestii, od działań na rzecz klimatu, po dostawy szczepionek. Śledź debatę na Twitterze pod hasztagiem #Progressives4Europe.

Przeczytaj pełne informacje o tym wydarzeniu tutaj.

Przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García Pérez, powiedziała:

- Przed Dniem Europy chcemy wysłać z Rzymu mocne przesłanie: wszyscy jesteśmy od siebie nawzajem zależni. Takie było główne przesłanie Deklaracji Schumana z 9 maja: powinniśmy stopniowo budować Europę solidarności. Nadszedł czas, aby zrobić nowy krok w kierunku zreformowania UE tak, aby była ona w stanie lepiej odpowiadać na potrzeby i obawy naszych obywateli.

- Taki powinien być główny cel Konferencji na temat Przyszłości Europy. W przyszły poniedziałek jako europejscy postępowcy, uruchomimy naszą wspólną inicjatywę, aby otworzyć się na zainteresowane strony i społeczeństwo obywatelskie i współpracować na rzecz bardziej skutecznej, zrównoważonej, równej i sprawiedliwej Unii Europejskiej.

Przewodniczący Partii Europejskich Socjalistów (PES), eurodeputowany S&D, Sergej Staniszew, powiedział:

- Wielce logiczne jest rozpoczęcie naszych debat na temat przyszłości Europy w Rzymie, prawdopodobnie w kolebce UE, w którym goszczą nas nasi przyjaciele z Partii Demokratycznej (Partito Democratico).

- W projekcie europejskim zawsze chodziło o solidarność. Nadszedł czas, aby Europa ponownie nawiązała dialog z obywatelami, aby wytyczyć kurs na bardziej sprawiedliwą i zrównoważoną przyszłość dla wszystkich. Jesteśmy gotowi, aby zapewnić temu przedsięwzięciu sukces, rozpoczynając je ponownie w Rzymie.

Przewodniczący włoskiej delegacji w Grupie S&D, eurodeputowany Brando Benifei, powiedział:

- Nadszedł czas, aby odbudować naszą Unię, w tym jej architekturę instytucjonalną. Jeszcze przed pandemią było rzeczą jasną, że Europa potrzebuje zmiany tempa, jeśli chcemy, aby jej model socjalny i polityczny przetrwał w przyszłości.

- Podnoszenie jakości jej demokracji ma kluczowe znaczenie: Konferencja na temat Przyszłości Europy uruchamia długo oczekiwany proces. Teraz od nas zależy zorganizowanie i zmobilizowanie postępowych sił i społeczeństwa obywatelskiego oraz stworzenie oddolnie potężnego sojuszu proeuropejskich głosów.

Powiązane dokumenty

Programme: Conference on the future of Europe - our Europe, our future
Speakers: Conference on the future of Europe - our Europe, our future
Programma: Conferenza sul futuro dell'Europa: la nostra Europa, il nostro futuro