Z inicjatywy Grupy S&D w Parlamencie Europejskim odbyła się dzisiaj debata ujawniająca powiązania pomiędzy reżimem Putina, który toczy obecnie wojnę z Ukrainą, a skrajnie prawicowymi, populistycznymi i separatystycznymi partiami i ruchami w Europie. Wspierają one Putina od wielu lat, starając się osłabiać nasze demokracje, dzielić i destabilizować naszą Europę.

Francuskie Zjednoczenie Narodowe (Rassemblement National), włoska Liga (Lega), austriacka FPÖ, węgierski Fidesz czy niemiecka AfD - wiele skrajnie prawicowych partii lobbowało za prorosyjskimi stanowiskami, walczyło z sankcjami nałożonymi na Rosję, zagrażając nie tylko interesom własnych krajów, ale także interesom Europejczyków. W zamian za to wiele skrajnie prawicowych partii w Europie może liczyć na bardzo hojne linie kredytowe lub wsparcie swoich kampanii przez Rosję.

Raphaël Glucksmann, eurodeputowany S&D i przewodniczący Komisji Specjalnej ds. Obcych Ingerencji we Wszystkie Procesy Demokratyczne w Unii Europejskiej, w tym Dezinformacji (INGE), powiedział:

- Putin od wielu lat prowadzi wojnę hybrydową z europejskimi demokracjami. W skrajnie prawicowych ruchach i przywódcach na całym kontynencie znalazł użytecznych sojuszników i lokajów. Pod względem finansowym, politycznym i ideologicznym partie te są bezpośrednio podporządkowane kremlowskiej agendzie. Nadszedł czas, aby mówić o tym głośno i działać w obronie naszych demokracji. Wykracza to daleko poza tradycyjne podziały polityczne i stanowi nasz najświętszy obowiązek.

- Skrajnie prawicowi sojusznicy Putina w Europie bardzo często przedstawiają sami siebie jako jedynych prawdziwych patriotów - dumnych Austriaków, Francuzów, Niemców czy Włochów. W rzeczywistości jest odwrotnie. Służą oni obcym reżimom, a czasami nawet przyjmują od nich pieniądze, co jest całkowicie sprzeczne z interesami ich narodów i sprzeczne z europejskimi zasadami, europejskim bezpieczeństwem i europejską suwerennością.

Pierfrancesco Majorino, eurodeputowany S&D i koordynator komisji specjalnej INGE, powiedział:

- W ostatnich latach było zbyt wiele przypadków rosyjskiej ingerencji i w prawie wszystkie z nich zaangażowane były prawicowe partie w całej Europie. Salvini i Le Pen ponoszą ogromną odpowiedzialność za stworzenie niebezpiecznych i niejasnych politycznych powiązań z Kremlem. Dzisiaj po raz kolejny wezwaliśmy ich do publicznego zerwania wszelkich więzi z Putinem.

- Ich stosunki z Putinem mają za zadanie osiągnięcie wspólnego celu w imię nacjonalizmu: podkopanie wolnej i demokratycznej Europy. Teraz przyszedł czas na zdjęcie masek. Najwyższy czas, żeby Matteo Salvini powiedział prawdę, zdjął koszulkę z Putinem, otwarcie potępił wojnę z Ukrainą i zerwał wszelkie więzi z Kremlem.

Andreas Schieder, eurodeputowany S&D i negocjator w komisji specjalnej INGE, powiedział:

- Rosja celowo poszukuje skrajnie prawicowych, ekstremistycznych partii, aby rekrutować sojuszników w Unii Europejskiej, żeby pomogli jej wzmocnić swoją pozycję, lobbować za zniesieniem sankcji, łagodzić konsekwencje międzynarodowej izolacji, legitymizować jej „rządy zastępcze” i destabilizować Europę.

- Tymczasem to, co skrajna prawica chce uzyskać z tego związku, zostało powszechnie ujawnione dzięki publikacji nagrania wideo z Ibizy, na którym były przywódca FPÖ, a później wicekanclerz Austrii, starał się załatwić polityczne dotacje od osoby podającej się za siostrzenicę rosyjskiego oligarchy.

- To szokujące, w jak wielkim stopniu skrajna prawica w całej Europie jest pod wpływem Rosji Władimira Putina. To musi się skończyć! Dlatego też potrzebujemy wprowadzenia zakazu darowizn zagranicznych na działalność polityczną w UE.

Uwaga dla wydawców:

Aby zmniejszyć napływ brudnych pieniędzy, zwiększyć przejrzystość i zapobiec ingerencji w nasze systemy demokratyczne ze strony zagranicznych podmiotów, takich jak Rosja, Grupa S&D apeluje również o:

• unijny zakaz przekazywania zagranicznych darowizn na działalność polityczną we wszystkich państwach członkowskich UE;
  • całkowitą przejrzystość w kwestii finansowania organizacji pozarządowych biorących udział w debacie publicznej;
  • publiczny i centralny rejestr darowizn umożliwiający władzom zapewnienie identyfikowalności finansowania;
  • zobowiązanie osób i partii politycznych, którym zagraniczny podmiot zaoferował dotacje finansowe i/lub które je przyjęły, do zgłoszenia tego organom wyborczym;
  • ustanowienie procedury sprawdzania, czy każdy pracownik PE ma dostęp do informacji poufnych oraz podczas posiedzeń przy drzwiach zamkniętych;
  • fundusz UE wspierający programy edukacji w zakresie mediów i umiejętności cyfrowych, którego celem będzie podnoszenie świadomości obywateli i poprawa ogólnej alfabetyzacji cyfrowej oraz umożliwienie obywatelom lepszej interpretacji i oceny informacji, jakie do nich docierają.

Przewodniczący delegacji
Członek