Eurodeputowani S&D wzywają Komisję Europejską i Radę do zapewnienia stałego mechanizmu operacji poszukiwawczo-ratowniczych na Morzu Śródziemnym, wraz z wiążącym systemem relokacji uchodźców i migrantów w ramach reformy europejskiej polityki azylowej.

Przed wtorkową wideokonferencją ministrów spraw wewnętrznych UE eurodeputowani z Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych w Parlamencie Europejskim spotkali się dziś z przedstawicielami Komisji, Fronteksu, UNHCR, Rady Europy i organizacji pozarządowych w celu omówienia sytuacji migracyjnej w Libii i na centralnym szlaku śródziemnomorskim.

Birgit Sippel, rzeczniczka Grupy S&D ds. azylu i migracji, powiedziała:

- W dzisiejszych czasach stale widzimy, że solidarność transgraniczna jest niezbędna w UE. Nie inaczej jest w przypadku migracji i azylu, chociaż państwa członkowskie od lat nie odpowiadają na nasze apele. Bez stałego rozwiązania w zakresie akcji poszukiwawczo-ratowniczych, wraz ze skutecznym mechanizmem sprowadzania migrantów na ląd w bezpiecznym miejscu, zgodnego z prawem międzynarodowym i unijnym oraz ułatwiającego dalszą relokację, zagrożeni ludzie będą nadal znajdowali się na Morzu Śródziemnym w niebezpieczeństwie, a czasami bez jakiejkolwiek natychmiastowej pomocy. Jeśli chodzi o relokację ludzi z portu pierwszego przekroczenia granicy, obecne reakcje podejmowane są ad hoc i są one powolne i zawodne. Jednocześnie wciąż wiele europejskich miast jest gotowych działać solidarnie i przyjmować potrzebujących.

- Dlatego też UE potrzebuje zrównoważonego i skoordynowanego podejścia do operacji poszukiwawczo-ratowniczych, opartego na prawie międzynarodowym, aby zastąpić istniejące obecnie rozwiązania ad hoc. Ponadto nowy pakt UE w sprawie migracji musi obejmować obowiązkowy mechanizm relokacji, oparty na solidarności z państwami członkowskimi położonymi na granicach zewnętrznych oraz z ludźmi znajdującymi się w trudnej sytuacji na każdym etapie tego procesu. Musimy dopilnować tego, aby Komisja i Rada zapewniły stałe, sprawiedliwe i europejskie rozwiązanie wyzwań, związanych z migracją, tak abyśmy mogli współpracować, odpowiadając na apele o pomoc tam, gdzie ludzie jej potrzebują.

SIPPEL Birgit
Koordynatorka

Macphee Ewan
MACPHEE Ewan