Opublikowane:

W odniesieniu do trwających międzyinstytucjonalnych negocjacji dotyczących przyszłego składu Komisji Europejskiej przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, stwierdził:

- Słyszeliśmy, że przewodniczący Komisji Europejskiej, Antonio Tajani, oraz przewodniczący Rady Europejskiej, Donald Tusk, umówili się dziś na spotkanie. Grupy polityczne nie zostały oficjalnie o tym poinformowane. Przewodniczący Parlamentu, Tajani, nie otrzymał pełnomocnictwa od grup politycznych do reprezentowania Parlamentu w międzyinstytucjonalnych negocjacjach. Dlatego też dzisiejsze spotkanie Tajaniego i Tuska można uznać tylko i wyłącznie za wewnętrzne i nieoficjalne spotkanie przedstawicieli PPE.

• Jako Socjaliści i Demokraci traktujemy priorytetowo treści – nie pozwolimy na obsadzanie stanowisk za zamkniętymi drzwiami ani na ignorowanie programu politycznego. Chcemy fundamentalnej zmiany polityki, zmiany, która skieruje Europę na kurs ku sprawiedliwości społecznej i zrównoważonemu rozwojowi, czego żądają obywatele Europy.

• Podkreślamy nasze stanowisko z zeszłego tygodnia, że Parlament Europejski musi pozostać w centrum decyzji dotyczących wyboru przyszłego przewodniczącego Komisji Europejskiej. Wynika to z szacunku dla demokratycznej decyzji obywateli Europy, którzy uczestniczyli w tegorocznych wyborach do Europarlamentu z najwyższą odnotowaną od 20 lat frekwencją. Wzywamy negocjatorów do poszanowania ich głosów.

BULLMANN Udo

Iratxe García domaga się od von der Leyen złożenia ważnych wyjaśnień przed przesłuchaniami kandydatów na komisarzy

Grupa S&D wzywa do bardziej zdecydowanej reakcji na pranie pieniędzy

Grupa S&D wzywa do przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego przez komisję specjalną PE ds. zewnętrznej ingerencji w europejskich procesach demokratycznych