Opublikowane:

Długotrwałe, zrównoważone rozwiązanie konfliktu w Syrii nigdy nie zostanie osiągnięte za pomocą działań wojskowych. Eurodeputowani S&D są zjednoczeni w apelu do tureckiego prezydenta, aby przestał podkopywać bezpieczeństwo całego regionu i zakończył jednostronny atak na północno-wschodnią Syrię.

Podstawę dla rozwiązania wszelkich problemów bezpieczeństwa na tym obszarze muszą stanowić narzędzia polityczne i dyplomatyczne oraz poszanowanie ludzkiego życia i przestrzeganie międzynarodowego prawa humanitarnego.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Turcja musi wycofać swoje siły z północnej Syrii i unikać wszelkiej eskalacji. Naruszenie suwerenności sąsiedniego kraju dodatkowo osłabia kruchą stabilność tego regionu i zagraża życiu syryjskich cywilów, którzy zostali już mocno dotknięci wojną.

- Według Biura ONZ ds. Koordynacji Spraw Humanitarnych (OCHA), ponad 150 000 osób zostało przesiedlonych w okolicach Tal Abyad i Ras al-Ain, a wiele z nich pozbawionych jest dostępu do pomocy humanitarnej.

Kati Piri, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za sprawy zagraniczne powiedziała:

- UE wydaje się zjednoczona w potępieniu tureckiej operacji wojskowej, ale nie udaje jej się podjąć konkretnych działań, co budzi nasze rozgoryczenie. Decyzja poszczególnych państw członkowskich o wstrzymaniu eksportu broni do Turcji nie będzie miała bezpośredniego wpływu na obecną sytuację w północno-wschodniej Syrii. Potrzebne są wysiłki dyplomatyczne na wysokim szczeblu, mające na celu natychmiastowe powstrzymanie tureckiej inwazji oraz wznowienie procesu pokojowego rozstrzygnięcia kwestii kurdyjskiej.

- Ta operacja wojskowa przynosi katastrofę humanitarną ludności w północno-wschodniej Syrii; sprawia ona, że ​​sytuacja syryjskich uchodźców w Turcji stała się bardzo niepewna; może ona również umożliwić odrodzenie się państwa islamskiego; wszystkie te skutki mają także bezpośredni wpływ na obywateli Europy. Dlatego też oczekujemy, że przywódcy UE przedstawią propozycję wprowadzenia sankcji gospodarczych; to jedyny realny wpływ, jaki UE może mieć na Ankarę.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

PIRI Kati

Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca