Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim przyjęli z zadowoleniem ogłoszenie przez Komisję Europejską nowego tymczasowego instrumentu solidarności w celu wsparcia pracowników i uniknięcia olbrzymiego bezrobocia, spowodowanego pandemią COVID-19.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Miliony Europejczyków są narażone na ryzyko i nie wiedzą, czy będą miały pracę, do której będą mogły powrócić po zakończeniu izolacji w wyniku pandemii COVID-19. Dlatego też wszelkie działania ich wspierające są pożądane, a im szybciej je wdrożymy, tym lepiej.

- Oczekujemy jednak więcej i jestem pewna, że tak się właśnie stanie. Przewodnicząca Komisji, Ursula von der Leyen zobowiązała się do wprowadzenia unijnego systemu reasekuracji na wypadek bezrobocia, kiedy zatwierdziliśmy jej kolegium Komisji, a Komisja nad tym pracuje. Tak więc ten pożyczka na wsparcie pracowników powinna być teraz podstawą bardziej ambitnego planu, prawdziwego systemu.

- Jeśli chodzi o program tzw. ryzyka bezrobocia w sytuacji nadzwyczajnej (SURE), który Komisja wkrótce zainicjuje, przeanalizujemy go szczegółowo, zwłaszcza w odniesieniu do tego, co kryje się za pojęciem „umowy wykonawczej”. Musimy dopilnować tego, aby w krajach, które uzyskają dostęp do tych pożyczek, nie była stosowana żadna warunkowość. Oczekujemy również, że wszystkie kraje UE zaangażują się w stworzenie tego instrumentu, aby udostępnić wystarczające środki, tak aby można było stworzyć poważną tarczę ochronną dla pracowników.

Eurodeputowana Agnes Jongerius, rzeczniczka Grupy S&D ds. zatrudnienia, powiedziała:

- Przyjmujemy z zadowoleniem plany Komisji, dotyczące wspierania programów pracy krótkoterminowej w celu ochrony pracowników przed utratą pracy jako wyraz aktywnej solidarności. Nie mamy czasu do stracenia; potrzebna jest teraz znacznie większa europejska solidarność. Zakresem tego nowego instrumentu muszą zostać objęci wszyscy pracownicy, w tym osoby prowadzące działalność na własny rachunek i osoby zatrudnione na niepewnych warunkach. Będziemy zwracać uwagę na to, aby prawa związków zawodowych były w pełni przestrzegane, a dialog społeczny mógł odegrać w pełni swoją rolę, aby uniknąć obniżek płac, zwolnień i cięć praw pracowniczych. Sprawiedliwość wymaga tego, aby firmy korzystające z tego programu nie mogły wypłacać premii kierownictwu ani dywidend akcjonariuszom.

- Ponieważ kryzys ponownie udowodnił potrzebę istnienie stałego systemu reasekuracji, wzywamy Komisję do przedstawienia do końca tego roku wniosku w sprawie stałego funduszu na „czarną godzinę”, przy pełnym zaangażowaniu ze strony Parlamentu Europejskiego jako współustawodawcy.

Przewodnicząca
Przewodnicząca delegacji