Po przyjęciu w dniu dzisiejszym przez Radę nowej listy jurysdykcji unikających współpracy w celach podatkowych, Grupa S&D przyjęła z zadowoleniem decyzję o dodaniu kolejnych rajów podatkowych do listy jurysdykcji podatkowych unikających współpracy; chodzi o Kajmany, Palau, Panamę i Seszele. Jest to z pewnością pozytywny krok we właściwym kierunku. Nie możemy jednak nie wspomnieć o głuchej ciszy w odniesieniu do niektórych krajów UE, które nie spełniają kryteriów i przepisów, jakich UE domaga się od krajów trzecich.

Koordynator Grupy S&D w Komisji Spraw Gospodarczych i Monetarnych (ECON), Jonás Fernández powiedział:

- UE musi być przejrzysta i zastosować u siebie swoje własne przepisy, zanim poprosi kraje trzecie o spełnienie kryteriów UE w zakresie sprawiedliwego opodatkowania. Około 80% zysków przenoszonych z państw członkowskich UE jest kierowanych do lub za pośrednictwem innych krajów UE, a unikanie podatków przez sześć konkretnych państw członkowskich UE powoduje utratę dochodów z tytułu podatków w wysokości 42,8 mld EUR przez pozostałe 22 kraje UE.

- Pilnie wzywamy ministrów finansów do zajęcia się tą trudną kwestią poprzez dalsze dochodzenie w sprawie krajów, które zasługują na umieszczenie na liście, w łonie UE i poza nią.

- Trwające obecnie międzynarodowe negocjacje w sprawie podatku cyfrowego i minimalnego efektywnego podatku również wymagają od UE zaktualizowania kryteriów umieszczania na liście, aby zapewnić, by jurysdykcje o bardzo niskich stawkach podatkowych znalazły się na „czarnej liście” UE.

FERNÁNDEZ Jonás

Bernas Jan

BERNAS Jan

Press Officer