Parlament Europejski zatwierdził dziś dodatkowe obowiązki Komisji Specjalnej ds. Obcych Ingerencji we Wszystkie Procesy Demokratyczne w Unii Europejskiej, w tym Dezinformacji. Ta komisja specjalna - utworzona dwa lata temu z inicjatywy Socjalistów i Demokratów - będzie działać na rzecz wzmocnienia uczciwości, przejrzystości i odpowiedzialności Parlamentu Europejskiego.

Zgodnie z nowym mandatem, komisja INGE do lata zidentyfikuje niedociągnięcia w przepisach Parlamentu Europejskiego dotyczących przejrzystości, uczciwości, odpowiedzialności i przeciwdziałania korupcji oraz wyda zalecenia dotyczące reform, opierając się na najlepszych praktykach innych parlamentów i instytucji.

Raphaël Glucksmann, przewodniczący Komisji Specjalnej ds. Obcych Ingerencji we Wszystkie Procesy Demokratyczne w Unii Europejskiej, w tym Dezinformacji, powiedział:

- Nasza demokracja nie jest na sprzedaż. Dzisiejsze głosowanie pokazuje, że Parlament Europejski jest zaangażowany we wzmacnianie przepisów dotyczących przejrzystości, uczciwości i odpowiedzialności.

- Przez ponad dwa lata w ramach naszej komisji specjalnej analizowaliśmy i alarmowaliśmy o przypadkach coraz silniejszej i wyrafinowanej obcej ingerencji ze strony autokratycznych reżimów. Niedawne doniesienia dotyczące korupcji i obcej ingerencji w Parlamencie Europejskim pokazały, jak wszechobecne i destrukcyjne są próby wpływania na europejskie demokracje.

- Nadszedł czas, aby zmienić przepisy i zadbać o to, aby nasze instytucje były bardziej przejrzyste i lepiej chronione. Tak zwana „Katargate” to straszna pobudka i nie będziemy zamiatać problemów pod dywan.

Przewodniczący delegacji
Członek