Sześć lat po tymczasowym wejściu w życie umowa gospodarczo-handlowa między UE a Kanadą (CETA) jest zdecydowanie pozytywna zarówno dla Unii, jak i dla Kanady, powodując znaczny wzrost handlu towarami i usługami. W latach 2017-2022 eksport towarów z Unii do Kanady wzrósł o 47%. Poza tym Komisja Europejska szacuje, że od czasu wejścia w życie umowy CETA powstało prawie 75 000 nowych miejsc pracy zależnych od handlu. Umowa CETA ułatwia także dostęp do surowców krytycznych, które mają kluczowe znaczenie dla transformacji ekologicznej i ambicji technologicznych Unii.

Jednakże jedynie 17 spośród 27 państw członkowskich ratyfikowało umowę CETA, w związku z czym umowa wciąż nie weszła w pełni w życie.

Dlatego też w sprawozdaniu przygotowanym przez eurodeputowanego S&D, Javiera Moreno Sancheza i zatwierdzonym dzisiaj na posiedzeniu plenarnym Parlament Europejski wzywa pozostałe 10 państw członkowskich* do jak najszybszej ratyfikacji umowy CETA. Kiedy już to zrobimy, będziemy mogli pójść jeszcze dalej, aby zapewnić najwyższe standardy w dziedzinie handlu i zrównoważonego rozwoju - w ramach tzw. przeglądu handlu i zrównoważonego rozwoju - w celu dalszego wzmocnienia praw pracowniczych i środowiskowych.

Javier Moreno Sanchez, eurodeputowany S&D i sprawozdawca Parlamentu Europejskiego ds. wdrażania umowy CETA, powiedział:

- Istniało wiele obaw związanych z umową CETA, ale 6 lat po jej tymczasowym wejściu w życie w 2017 roku możemy teraz powiedzieć, że jedynie wzmocniła ona nasze stosunki z Kanadą i pomogła nam przetrwać globalny kryzys z ostatnich lat. Umowa CETA pomogła w utrzymaniu solidnych łańcuchów dostaw, co pomogło obu gospodarkom od pandemii Covid-19 po wojnę na Ukrainie.

- Możemy jednak i powinniśmy zyskać na umowie CETA w jeszcze większym stopniu! Po pierwsze, musimy zwiększyć widoczność umowy CETA poprzez kampanie informacyjne, aby w szczególności pomóc MŚP w maksymalizacji możliwości, jakie mogłyby uzyskać w ramach umowy CETA.

- Porozumienie to jest czymś znacznie więcej niż umowa handlowa, wzmacniająca nasze więzi polityczne oraz promująca równość płci i ambicje klimatyczne. Mogłaby ona jednak i powinna jeszcze bardziej promować postanowienia dotyczące handlu i zrównoważonego rozwoju, czyli główne priorytety Grupy S&D.

- Dlatego też umowa CETA powinna zostać jak najszybciej w pełni ratyfikowana przez pozostałe 10 państw członkowskich, abyśmy mogli kontynuować współpracę z naszymi kanadyjskimi partnerami w celu aktualizacji umowy CETA, aby mogła ona stawić czoła przyszłym wyzwaniom, szczególnie jeśli chodzi o wdrażanie najwyższych standardów w dziedzinie klimatu, środowiska lub praw pracowniczych. Nasi kanadyjscy partnerzy ze swojej strony są gotowi to zrobić. Europa nie może dalej zwlekać.

Uwaga dla wydawców:

*Pozostałe 10 państw członkowskich, które nie ratyfikowały do tej pory CETA, to: Belgia, Bułgaria, Cypr, Francja, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Polska i Słowenia.

Przewodniczący delegacji
Członek