Podczas obecnej sesji plenarnej Parlament Europejski zatwierdzi wytyczne budżetowe na drugi rok wieloletnich ram finansowych (WRF) na lata 2021-2027. Budżet na rok 2022, wynegocjowany przy udziale sprawozdawcy pomocniczego, eurodeputowanego Victora Negrescu, zawiera ważne postępowe osiągnięcia, w tym uwzględnianie aspektu płci i klimatu w unijnych politykach oraz środki na rzecz wspierania MŚP, transformacji cyfrowej, kultury i edukacji, mobilności, pomocy humanitarnej i migracji.

Eurodeputowany Victor Negrescu, negocjator Grupy S&D ds. budżetu na rok 2022, powiedział:

- Rok 2022 powinien być rokiem pełnego wdrożenia unijnych programów. Musimy zapewnić, aby budżet UE realizował wszystkie priorytety UE, ożywił nasze gospodarki, zapewnił ochronę naszych obywateli i inwestował w naszą przyszłość. Wzywamy Komisję i państwa członkowskie do większej ambicji w kwestii osiągania naszych wspólnych celów, zarządzania pandemią i przygotowywania się na przyszłe wyzwania, związane z cyfrową i zieloną transformacją. Większe inwestycje w opiekę zdrowotną i edukację oraz rozwój naszych gospodarek i infrastruktury społecznej - nie pomijając nikogo - to kluczowe priorytety. Jesteśmy głęboko przekonani, że Europejski filar praw socjalnych powinien być główną linią przewodnią dla sposobu, w jaki chcemy ożywić Europę i zapewnić jasną przyszłość naszej młodzieży. Potrzebujemy budżetu UE zorientowanego na obywatela, budżetu, który zapewni wartość dodaną w całej Europie!

Eurodeputowana Eider Gardiazábal, rzeczniczka Grupy S&D ds. budżetu, powiedziała:

- Przestrzeganie porozumienia w sprawie WRF ma dla Grupy S&D nadrzędne znaczenie, co oznacza również, że nowe potrzeby, które pojawiły się już po jego uzgodnieniu i nie zostały jeszcze zaspokojone, również wymagają finansowania. Za pomocą tych wytycznych określone zostały priorytety Grupy S&D na zbliżające się negocjacje.

- Celem Frontexu, europejskiej agencji ds. zarządzania granicami, która ostatnio spotkała się z ostrą krytyką, nie jest przekształcenie UE w fortecę, ale pomoc państwom członkowskim w zarządzaniu przepływami migracyjnymi w humanitarny sposób. Z tego powodu Grupa S&D wyraża ubolewanie z racji tego, że nie było większości, która poparłaby nasze żądanie uzależnienia rekrutacji dodatkowego personelu od tego, by rekruci posiadali wiedzę fachową w zakresie kontroli przestrzegania praw podstawowych.

GARDIAZABAL RUBIAL Eider
NEGRESCU Victor
Członek
Rumunia