Przewodnicząca i wiceprzewodniczący Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim spotkali się dzisiaj z postępowymi desygnowanymi komisarzami.* Przed przesłuchaniami wszystkich kandydatów wciąż nierozstrzygnięte pozostają pewne kwestie, w odniesieniu do których Grupa S&D oczekuje dalszych wyjaśnień od przewodniczącej-elekt Komisji, Ursuli von der Leyen.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Nalegamy na to, że niektóre nazwy tek, takie jak „Ochrona europejskiego stylu życia”, powinny zostać zmienione. Chcemy również, aby nazwa teki Nicolasa Schmita obejmowała zarówno pracę, jak i prawa socjalne. Jednak pewne kosmetyczne zmiany w nazwach nie wystarczą. Musimy upewnić się, że struktura i środki budżetowe potrzebne do sprawiedliwego przejścia na zrównoważony i sprawiedliwy model gospodarczy zostaną zapewnione dla Europejskiego Zielonego Ładu pod przewodnictwem Fransa Timmermansa.

- Jak widzieliśmy w tym tygodniu na szczycie klimatycznym ONZ w Nowym Jorku, nie ma czasu do stracenia. Europa nie może sobie pozwolić na stanie w miejscu; dlatego też musimy zadbać o to, aby w ciągu najbliższych pięciu lat UE spełniła obietnice dane swoim obywatelom.

- Jeśli poważnie podchodzimy do horyzontalności tych polityk i potrzeby spójności wszystkich tek, cele zrównoważonego rozwoju muszą być wyraźnym priorytetem zarówno dla wszystkich poszczególnych komisarzy, jak i dla całego kolegium.

- Również przyszły komisarz, Paolo Gentiloni, potrzebuje wystarczającej elastyczności i pola manewru, aby zagwarantować, by ogólna polityka gospodarcza była zgodna z wizją zrównoważonego rozwoju pod względem gospodarczym, środowiskowym i społecznym oraz aby zapewnić, że wszyscy zmierzać będziemy w tym samym kierunku.

- Dyskutowaliśmy dzisiaj również o tym, w jaki sposób we wszystkich obszarach polityki powinny zostać uwzględnione na poziomie horyzontalnym takie kwestie, jak równowaga płci i walka o równość płci, koordynowane przez Helenę Dalli. Chcemy, aby wszyscy komisarze byli w równym stopniu zaangażowani w realizację tego celu i będziemy ich o to pytać podczas przesłuchań.

* Uwaga dla wydawców

Spośród dziesięciorga desygnowanych komisarzy z rodziny S&D, obecnych było dzisiaj ośmioro: Helena Dalli, Elisa Ferreira, Paolo Gentiloni, Ylva Johansson, Rovana Plumb, Maroš Šefčovič, Nicolas Schmit i Jutta Urpilainen (Josep Borrell i Frans Timmermans uczestniczyli w konferencji klimatycznej ONZ).

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson