Opublikowane:

W odpowiedzi na obraźliwe antysemickie i homofobiczne pokazy podczas parad karnawałowych w UE, Socjaliści i Demokraci wezwali przywódców UE do odblokowania dyrektywy antydyskryminacyjnej, aby zapewnić, by wszelkie formy rasizmu, antysemityzmu, homofobii i mowy nienawiści stały się przestępstwem.

W liście przewodniczącej Grupy S&D przewodniczący Rady Europejskiej, Michel i przewodnicząca Komisji, von der Leyen zostali poproszeni o to, by przypomnieli państwom członkowskim UE o ich obowiązkach wynikających z unijnego prawa w zakresie walki ze stereotypami i mową nienawiści oraz w kwestii uznania pewnych obraźliwych działań za przestępstwo, jeśli do tej pory tak nie było.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- W tym tygodniu napisałam list do przewodniczących Komisji i Rady, aby wyrazić moje głębokie zaniepokojenie z powodu wielu niedawnych parad karnawałowych w UE. Podczas tych parad widzieliśmy antysemickie karykatury, które są nie do przyjęcia, niedopuszczalne parady o tematyce Holokaustu oraz szokujący pokaz homofobii, kiedy na ulicy spłonęła figura, przedstawiająca parę tej samej płci.

- Rada od kilku lat blokuje tak bardzo potrzebną horyzontalną dyrektywę antydyskryminacyjną poza miejscem pracy. Nie musimy przypominać władzom krajowym ani UE, że walka ze stereotypami i mową nienawiści powinna być priorytetem. Jednak w przypadku, gdy takie obraźliwe publiczne pokazy są dozwolone bez żadnych konsekwencji, nie mamy innego wyboru, jak tylko wezwać rządy UE do odblokowania negocjacji w sprawie tej potrzebnej dyrektywy.

- Karnawał ma w Europie długą tradycję satyry, ale wolność wypowiedzi i tradycje nie mogą nigdy stać się narzędziem promowania lub usprawiedliwiania rasizmu, antysemityzmu, homofobii lub mowy nienawiści.

Powiązane dokumenty

Opublikowane: 13/03/2020

The letter from the S&D Group leader, the European Council President Michel and Commission President von der Leyen

GARCÍA PÉREZ Iratxe