W reakcji na wyniki wyborów krajowych w Danii, przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, powiedział:

-       Gratulujemy Socjaldemokratom w Danii sukcesu w wyborach krajowych! Duńczycy, jak wielu obywateli Europy dwa tygodnie temu, zagłosowali za zmianą oraz za przerwaniem konserwatywnego zastoju. Jako że byliśmy również świadkami ostatnich zwycięstw socjaldemokratów w Finlandii i Szwecji, radością i dumą napełnia nas fakt stopniowego powrotu sił progresywnych w Skandynawii.

-       Taki rozwój sytuacji wskazuje na to, że siły postępowe w Europie zyskują większe znaczenie. Nierówności społeczne i zmiana klimatu zmuszają nas do pilnego działania, abyśmy mogli nakierować społeczeństwa i gospodarkę na nowy kurs ku zrównoważonemu dobrostanowi wszystkich obywateli. W tym celu nasza Grupa opracowała przejrzysty program, inspirowany planem zrównoważonego rozwoju 2030 ONZ-etu. Potrzebujemy teraz, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, liderów socjaldemokratycznych, którzy sprawią, że ten plan stanie się rzeczywistością.

Jeppe Kofod, wiceprzewodniczący Grupy S&D oraz przewodniczący delegacji duńskiej, dodał:

- Te wybory są oczywistym zwycięstwem naszej rodziny politycznej, jak też wszystkich sił postępowych w Danii. Duńczycy stanowczo odrzucili cięcia budżetowe, politykę oszczędności oraz niestabilne pod względem socjalnym reformy poprzedniego, liberalno-konserwatywnego, rządu. Nadszedł czas na uczynienie naszymi priorytetami opieki socjalnej, walki ze zmianą klimatu oraz zwalczania podziałów politycznych z przeszłości.