Grupa Socjalistów i Demokratów gościła dzisiaj przewodniczącą Komisji, Ursulę von der Leyen podczas wirtualnego posiedzenia. W ramach ożywionej debaty eurodeputowani S&D wyrazili swoje poglądy na temat planu odbudowy gospodarczej, przedstawionego w ubiegłym tygodniu przez Komisję Europejską, a także obawy, dotyczące zbliżających się negocjacji z Radą Europejską.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Przyjmujemy z zadowoleniem wniosek Komisji, który stanowi prawdziwą europejską odpowiedź w kwestii walki z kryzysem, związanym z pandemią COVID-19 i odbudowy gospodarczej. Utrzymujemy bardzo pozytywną współpracę z Komisją i chcemy pozostać jej lojalnym partnerem dla dobra wszystkich Europejczyków. Ursula von der Leyen wie, że może na nas liczyć, dopóki będzie stanowczo bronić ambicji, wielkości i instrumentów swojego własnego wniosku podczas negocjacji z państwami członkowskimi, zwłaszcza jeśli chodzi o przyszły budżet wieloletni.

- Wniosek Komisji prezentuje nowe instrumenty, których moja Grupa uparcie domagała się w przeszłości, jako pilną kwestię od czasu wybuchu kryzysu, związanego z pandemią COVID-19, takie jak uwspólnotowienie długu w ramach wspólnych obligacji, a także nowe zasoby własne. Musimy jednak zadbać o to, aby instrumenty te zostały efektywnie wykorzystane dla dobrobytu obywateli.

- Dzisiaj wyraźnie stwierdziliśmy, że nie zaakceptujemy żadnej warunkowości makroekonomicznej, a jedynym warunkiem powinno być poszanowanie praworządności oraz wykorzystanie pieniędzy do budowy lepszej przyszłości, to znaczy na zrównoważony rozwój pod względem środowiskowym, społecznym i gospodarczym oraz na cyfryzację.

Iratxe García zachęciła przewodniczącą Komisji do przyspieszenia prac nad ukończeniem budowy strefy euro i reformy europejskiego semestru w celu uwzględnienia celów w zakresie zrównoważonego rozwoju i filaru społecznego. Domagała się również silnej roli Parlamentu Europejskiego podczas całego procesu odbudowy gospodarczej i w kwestii wszystkich jej instrumentów.

Podczas dyskusji Grupa S&D wezwała również Ursulę von der Leyen do podjęcia działań przeciwko niesprawiedliwej pomocy państwa w ramach UE oraz do zapewnienia równych warunków dla wszystkich państw członkowskich. Obowiązkiem Komisji jest unikanie wszelkich zakłóceń na jednolitym rynku, wynikających z nierówności w ramach pomocy państwa podczas reakcji na kryzys gospodarczy, związany z pandemią COVID-19.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson