Socjaliści i Demokraci przyjmują z zadowoleniem porozumienie między Parlamentem a rządami UE, aby zapewnić przedsiębiorstwom większą przejrzystość w zakresie ich wpływu na środowisko i społeczeństwo. Osiągnięte we wtorek wieczorem porozumienie w kwestii dyrektywy w sprawie sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju (CSRD) wprowadzi jednolity zestaw obowiązkowych standardów sprawozdawczych dla wszystkich dużych spółek z UE i spoza UE, a także notowanych na giełdzie małych i średnich przedsiębiorstw. Przedsiębiorstwa będą musiały ujawniać informacje publiczne nie tylko o swoich rocznych sprawozdaniach finansowych, ale także o swoich wysiłkach na rzecz redukcji emisji CO2, bardziej zrównoważonego rozwoju i ochrony bioróżnorodności. Ponadto przedsiębiorstwa będą musiały publikować bardziej szczegółowe informacje na temat swojej polityki zatrudnienia, w tym np. o celach w zakresie zwiększenia równouprawnienia i różnorodności w swojej firmie lub o współpracy ze związkami zawodowymi.

Lara Wolters, negocjatorka Grupy S&D ds. dyrektywy w sprawie sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju, powiedziała:

- Obecne unijne przepisy w zakresie sprawozdawczości dla przedsiębiorstw są poniżej standardów. Aby sprostać dzisiejszym wymogom w zakresie sprawozdawczości, przedsiębiorstwa muszą dostarczyć jedynie minimum informacji o tym, w jaki sposób osiągają swoje cele w zakresie zrównoważonego rozwoju. Bardzo utrudnia to rozliczalność przedsiębiorstw. Jeśli chodzi o ustalanie standardów społecznych i środowiskowych w UE, nie ma już miejsca dla symulantów. Nowe przepisy oznaczają, że przedsiębiorstwa będą musiały być bardziej przejrzyste i prowadzić sprawozdawczość w ten sam sposób. Jeśli chodzi o ich „zielone” certyfikaty, przedsiębiorstwa często mówią o wielkiej grze, ale teraz znacznie łatwiej będzie się dowiedzieć, która firma dotrzymuje danego słowa, zamiast jedynie o tym mówić.

Uwaga dla wydawców

W kwietniu 2021 roku Komisja przyjęła wniosek dotyczący dyrektywy w sprawie sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju (CSRD) w celu zmiany dyrektywy w sprawie sprawozdawczości niefinansowej, która określa obowiązki dużych przedsiębiorstw w zakresie zgłaszania kwestii środowiskowych, społecznych i pracowniczych, poszanowania praw człowieka, przeciwdziałania korupcji i różnorodności w zarządach spółek. W odpowiedzi na wniosek Komisji, aby poszerzyć zakres tej dyrektywy, w marcu 2022 roku Parlament przegłosował dalsze zaostrzenie wymogów w zakresie sprawozdawczości, nakładanych na przedsiębiorstwa.

Główne osiągnięcia w ramach negocjacji z Radą w sprawie CSRD obejmują:

• Do zakresu dyrektywy zostały dodane przedsiębiorstwa spoza UE;
  • MŚP notowane na giełdzie zostały objęte zakresem dyrektywy;
  • Przedstawiciele pracowników będą odgrywać większą rolę w procesie sprawozdawczości;
  • Spółki będą musiały być przejrzyste, jeśli chodzi o konkretne informacje na temat ryzyk i wpływu poszczególnych spółek zależnych;
  • W odniesieniu do audytów sprawozdań w zakresie zrównoważonego rozwoju podjęto działania mające na celu zmniejszenie koncentracji rynku audytorskiego;
  • W ramach ostatecznego porozumienia oraz w wyniku poprawek zgłoszonych przez Grupę S&D do sprawozdania Parlamentu, przedsiębiorstwa będą również zmuszone do ujawnienia informacji o programach, które łączą część wynagrodzeń kadry kierowniczej z celami w zakresie zrównoważonego rozwoju;
  • Europejski organ ustanawiający normy (EFRAG), któremu w dyrektywie powierzono kluczową rolę, będzie odpowiednio finansowany, aby zagwarantować jego niezależność i będzie obejmował zrównoważoną reprezentację interesariuszy. Parlament będzie odgrywał rolę w rozliczaniu tego organu;
  • Standardy sektorowe muszą zostać opracowane w sposób uwzględniający specyficzne ryzyka i wpływ każdego sektora.
Członkini
Holandia