Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim z wielkim niepokojem śledzą wydarzenia, związane z kryzysem politycznym w Bułgarii. Eurodeputowani S&D wyrażają solidarność z demonstrantami i popierają ich żądania dotyczące przeprowadzenia uczciwych wyborów oraz utrzymania rządów prawa. Dlatego też Grupa S&D wezwie do przeprowadzenia w tej sprawie debaty plenarnej w Parlamencie.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- To, co dzieje się w Bułgarii, jest bardzo niepokojące. Obywatele utracili zaufanie do rządu i kluczowych instytucji w kraju. Nieproporcjonalne użycie siły wobec protestujących obywateli nie spowoduje wzrostu zaufania do rządzącej koalicji; stanie się wręcz przeciwnie.

- Nie może do tego dochodzić w państwie członkowskim UE. Partia rządząca nie rozumie lub nie szanuje prac Grupy Monitorującej ds. Demokracji, Praworządności i Praw Podstawowych w Parlamencie Europejskim, która w ubiegłym tygodniu skupiła się na ostatnich wydarzeniach w Bułgarii. Stało się to ważną kwestią, którą powinniśmy zająć się na posiedzeniu plenarnym w interesie bułgarskich obywateli.

Przewodniczący delegacji bułgarskich eurodeputowanych w Grupie S&D, Petar Vitanov, powiedział:

- Kwestii związanych z wymiarem sprawiedliwości i walką z korupcją, które podlegają monitorowaniu ze strony UE, a także braku wolności i pluralizmu mediów nie można rozwiązać uciekając się do przemocy, ani za pomocą podejmowanych przez rząd prób unikania odpowiedzialności.

- Partia rządząca w Bułgarii należy do Grupy EPL w Parlamencie Europejskim, w której po raz kolejny brak szacunku dla praworządności został pominięty milczeniem. Najwyższy czas, aby EPL uporządkowała swój dom i zareagowała na kolejne niedopuszczalne pogwałcenie wolności europejskich obywateli ze strony członka jej politycznej rodziny.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
VITANOV Petar

Head of delegation
Członek
Bułgaria

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson

MARTIN DE LA TORRE Victoria

Grupa S&D: Nawet w czasach kryzysu nie ma miejsca na kompromisy, jeśli chodzi o demokrację i praworządność

Grupa S&D protestuje przeciwko barbarzyńskiemu ograniczeniu aborcji w Polsce!

Grupa S&D o programie prac Komisji na 2021 rok: „Nie ma czasu do stracenia w kwestii spełnienia oczekiwań obywateli UE!”