Opublikowane:

Na dzisiejszym nadzwyczajnym posiedzeniu w brytyjskim parlamencie deputowani zagłosowali za tym, aby Wielka Brytania nie wyszła z UE bez umowy, popierając poprawkę odmawiającą zatwierdzenia porozumienia do czasu wprowadzenia odnośnych przepisów. Bez kluczowego głosowania nad umową uzgodnioną przez UE i Wielką Brytanię na początku tego tygodnia, konieczne jest teraz przedłużenie członkostwa Wielkiej Brytanii w UE.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Brexit to trudny i bolesny proces dla wszystkich. W naszej Grupie zawsze mówiliśmy, że wolelibyśmy, aby Wielka Brytania pozostała w Unii Europejskiej, ale uszanujemy wolę Brytyjczyków. Brytyjski parlament ponownie głosował dzisiaj przeciwko Brexitowi bez umowy przyjmując poprawkę Letwina, aby uniknąć sytuacji, w której Brytyjczycy staną tylko przed wyborem między wyjściem bez umowy w ciągu dziesięciu dni a porozumieniem wynegocjowanym przez Borisa Johnsona. Teraz do Izby Gmin należy kontynuowanie procedury i głosowanie nad samą umową.

Rzecznik Grupy S&D ds. Brexitu, Pedro Silva Pereira powiedział:

- Piłka pozostaje po brytyjskiej stronie. Konieczne jest przedłużenie członkostwa w Wielkiej Brytanii, aby Izba Gmin mogła kontynuować procedurę i zdecydować o porozumieniu, które jest teraz na stole. Parlament Europejski poprze przedłużenie członkostwa, aby uniknąć Brexitu bez umowy, co stwierdzono już w parlamentarnej rezolucji.

- Dopiero po podjęciu decyzji przez Izbę Gmin i po przeanalizowaniu porozumienia Parlament Europejski zagłosuje za jego przyjęciem.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

SILVA PEREIRA Pedro

Członek