Grupa S&D w Parlamencie Europejskim pragnie, aby UE wykorzystała swój jednolity rynek z 450 milionami konsumentów do wyznaczenia globalnych standardów odpowiedzialnego postępowania przedsiębiorstw oraz zapewnienia, by przedsiębiorstwa wiedziały, jaki jest wpływ ich działalności na środowisko, społeczeństwo i prawa człowieka.

Eurodeputowani z Komisji Prawnej głosowali dziś nad sprawozdaniem w sprawie należytej staranności i odpowiedzialności przedsiębiorstw, przygotowanym przez eurodeputowaną S&D, Larę Wolters.

Grupa S&D przewodziła wysiłkom, zmierzającym do tego, aby wysłać do Komisji mocny sygnał, żeby przedstawiła ambitne wnioski dotyczące jednolitego unijnego systemu odpowiedzialnego postępowania biznesu w całym łańcuchu dostaw.

Lara Wolters, eurodeputowana S&D i sprawozdawczyni ds. należytej staranności w Komisji Prawnej, powiedziała:

- W UE kupujemy ubrania, żywność i telefony ze świadomością, że ich użytkowanie jest bezpieczne, ale nie wiemy, czy zostały one wyprodukowane bez uszczerbku dla środowiska lub praw człowieka. Tylko jedna trzecia unijnych przedsiębiorstw przeprowadza kontrole w zakresie należytej staranności w łańcuchu dostaw; jest więc rzeczą oczywistą, że normy nieobowiązkowe mają swoje ograniczenia.

- W dzisiejszym głosowaniu Parlament Europejski apeluje o przyjęcie przepisów, które zapewnią przedsiębiorstwom wprowadzenie odpowiednich kontroli i procesów, aby uniknąć i złagodzić wszelkie negatywne skutki, jakie mają ich działania w całym łańcuchu dostaw. Dzięki temu sprawozdaniu chcemy, aby wszystkie państwa członkowskie wprowadziły przepisy dotyczące odpowiedzialności cywilnej, które zapewnią odpowiedzialność przedsiębiorstw za wszelkie wyrządzone przez nie szkody. Grupa S&D zamierza również w dalszym ciągu wywierać presję, domagając się dostępu do wymiaru sprawiedliwości dla ofiar w krajach trzecich; chcemy, aby przepisy dotyczące należytej staranności miały tam zastosowanie w przypadkach, w których szkodę wyrządza spółka zależna spółki matki z UE. Teraz jest właściwy czas, aby wyznaczyć złoty standard w zakresie prowadzenia biznesu. Każdy, kto chce prowadzić działalność na jednolitym rynku, musi przestrzegać przepisów; dotyczy to również przedsiębiorstw spoza UE.

Raphaël Glucksmann, eurodeputowany S&D i sprawozdawca ds. należytej staranności w Podkomisji Praw Człowieka, powiedział:

- Znajdujemy się teraz w decydującym momencie, w którym mamy szansę zmienić sposób, w jaki zorganizowany jest handel międzynarodowy; możemy także odzyskać kontrolę nad globalizacją poprzez narzucenie pryncypialnych zasad.

- Dzięki ambitnym przepisom dotyczącym należytej staranności w zakresie praw człowieka możemy ostatecznie położyć kres bezkarności i nieodpowiedzialności przedsiębiorstw, które czerpią zyski z pracy dzieci lub pracy przymusowej za pośrednictwem swoich zagranicznych dostawców. Musimy zapewnić, aby przedsiębiorstwa, których produkty są wytwarzane przez zmuszanych do niewolniczej pracy Ujgurów w Chinach, zostały pociągnięte do odpowiedzialności za przestępstwa, polegające na zarabianiu na tym pieniędzy.

- UE jest największym rynkiem konsumenckim na świecie, dlatego też jedyną drogą, aby tego dokonać, jest poziom europejski. Dlatego też cieszę się, że przyjęty dzisiaj tekst jest ambitny i postępowy. Jest to mocny sygnał dla Komisji Europejskiej, że Parlament nie zaakceptuje żadnej miękkiej, powierzchownej lub dobrowolnej wersji należytej staranności. Należyta staranność, o ile zostanie dobrze opracowana, starannie wdrożona i egzekwowana, będzie najlepszym narzędziem, które zapewni, że nie będziemy współwinni jakichkolwiek rażących naruszeń w dziedzinie praw człowieka, praw społecznych lub praw w zakresie ochrony środowiska.

Bernd Lange, eurodeputowany S&D i przewodniczący Komisji Handlu Międzynarodowego, powiedział:

- Kawa, którą pijemy, czy czekoladowe musli, które jemy rano, mogły pochodzić z owoców uprawianych na wylesionych obszarach i zbieranych przez dzieci zmuszane do pracy. Chcąc walczyć z pracą przymusową i pracą dzieci, a także z metodami produkcji, które zatruwają nasze gleby, wodę, którą pijemy i powietrze, którym oddychamy, pragniemy, aby przedsiębiorstwa wzięły na siebie odpowiedzialność również za warunki produkcji w krajach trzecich. Aby wdrożyć sprawiedliwe reguły w dziedzinie globalizacji, musimy zacząć od łańcuchów dostaw. Grupa S&D przewodzi w Parlamencie Europejskim dążeniom do tego, aby stworzyć dla przedsiębiorstw jasne zobowiązania dotyczące praw człowieka i ochrony środowiska. Chcemy przyjęcia skutecznych przepisów, obejmujących cały łańcuch dostaw, zapewniających przejrzystość i wykorzystujących dźwignię w postaci przyjętych umów handlowych i instrumentów handlowych. Nowe przepisy muszą zagwarantować, że towary wytworzone w ramach pracy przymusowej nie będą sprzedawane na rynku wewnętrznym, a warunki produkcji ulegną poprawie. Nasza odpowiedzialność nie kończy się na naszych granicach.

- Unijna polityka handlowa jest narzędziem kształtowania naszej wspólnej przyszłości. Dzięki naszemu sprawozdaniu w sprawie należytej staranności dążymy do wdrożenia postępowej polityki handlowej, która ochroni planetę i ludzi.

GLUCKSMANN Raphaël
Francja
LANGE Bernd
WOLTERS Lara
Holandia

Macphee Ewan
MACPHEE Ewan
Press Officer
Wielka Brytania

Pod przywództwem Grupy S&D Parlament Europejski wzywa do zniesienia patentów na szczepionki przeciw Covid-19 w celu ratowania ludzkiego życia
Społeczność międzynarodowa nie może porzucić afgańskiego narodu, a w szczególności kobiet!
Wizyta Bidena w Europie to doskonała okazja do ożywienia postępowej, transatlantyckiej agendy i multilateralizmu