W związku z apelem, wystosowanym w ubiegłym tygodniu przez dr Mukwege podczas wymiany poglądów w Podkomisji Praw Człowieka (DROI), z inicjatywy Grupy S&D Parlament Europejski przyjął dziś pilną rezolucję, domagającą się zapewnienia ochrony dr Mukwege, założycielowi szpitala Panzi i wzywającą społeczność międzynarodową do zapewnienia wymierzenia sprawiedliwości za zbrodnie przeciwko ludzkości, popełnione w Demokratycznej Republice Konga (DRK).

W 2014 roku dr Mukwege otrzymał od Parlamentu Europejskiego Nagrodę im. Sacharowa, a w 2018 roku Pokojową Nagrodę Nobla.

Przewodnicząca Podkomisji Praw Człowieka i sprawozdawczyni Grupy S&D, eurodeputowana Maria Arena, powiedziała:

- Ręce precz od doktora Mukwege i jego szpitala Panzi! Grupa S&D i cały Parlament Europejski wspierają dr Mukwege i szpital Panzi, gdzie każdego dnia ratuje się życie setkom kobiet w regionie Kiwu Północne w Demokratycznej Republice Konga (DRK). Ohydne groźby śmierci, które niedawno ujawnił dr Mukwege, muszą zostać szybko zneutralizowane i zbadane. Należy również zapewnić mu solidną ochronę.

- Ponownie wzywamy społeczność międzynarodową do wdrożenia wreszcie zaleceń, zawartych w raporcie ONZ dotyczącym analizy sytuacji w tym kraju oraz powołania niezależnego, międzynarodowego sądu, który osądzi zbrodnie przeciwko ludzkości, popełnione w DRK przed 2002 rokiem.

- Doskonale zdajemy sobie sprawę z niejasnej roli, odgrywanej przez niektóre zachodnie przedsiębiorstwa w finansowaniu konfliktów, związanych z minerałami w DRK. Jako Europejczycy mamy zatem moralny obowiązek i polityczną odpowiedzialność domagania się wymierzenia sprawiedliwości. Bez sprawiedliwości pokój, rozwój i wreszcie demokracja nie mogą rozkwitnąć.

Członkini Komisji Spraw Zagranicznych z Grupy S&D, Isabel Santos, powiedziała:

- Sytuacja doktora Mukwege jest bardzo delikatna i musimy użyć całej naszej mocy, aby zapewnić mu bezpieczeństwo. Jest rzeczą niedopuszczalną, że jeden z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych bojowników o sprawiedliwość i przeciw bezkarności na świecie, jest teraz również zagrożony ze względu na swoją pracę i deklaracje.

- Przyjmuję z zadowoleniem decyzję Misji Stabilizacyjnej Organizacji Narodów Zjednoczonych w Demokratycznej Republice Konga (MONUSCO) w sprawie dalszej ochrony szpitala Panzi, w którym dr Mukwege odgrywa fundamentalną rolę w życiu tak wielu kobiet i dziewcząt, które rozpaczliwie potrzebują jego pomocy.

- Musimy wspierać organizacje międzynarodowe, które pozwolą mu walczyć o lepszą przyszłość w Demokratycznej Republice Konga i wywrzeć presję na kongijski rząd, aby wdrożył reformy wykraczające poza raport ONZ dotyczący analizy sytuacji w tym kraju z 2010 roku.

SANTOS Isabel

Portugalia
ARENA Marie

Członek
Belgia

Bernas Jan

BERNAS Jan

Press Officer
Włochy

Grupa S&D protestuje przeciwko barbarzyńskiemu ograniczeniu aborcji w Polsce!

Kandydaci Grupy S&D, białoruska opozycja, zdobywają Nagrodę im. Sacharowa za rok 2020!

Grupa S&D o programie prac Komisji na 2021 rok: „Nie ma czasu do stracenia w kwestii spełnienia oczekiwań obywateli UE!”