Opublikowane:

Po dramatycznym wybuchu epidemii COVID-19, jako Europejczycy i instytucje UE, powinniśmy być zjednoczeni i skuteczni, aby wygrać tę walkę. Aby powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa, pilnie potrzebne są środki na szczeblu UE.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Tylko dzięki jedności i solidarności możemy pokonać ten kryzys. Przede wszystkim pragnę złożyć hołd wszystkim pracownikom służby zdrowia za ich wspaniałą pracę w tych trudnych czasach. Musimy wyrazić uznanie dla ważnej roli publicznych systemów opieki zdrowotnej oraz tego, w jaki sposób ludzie reagują na bardzo silne środki, wprowadzone w takich krajach, jak Włochy. Wszyscy jesteśmy w tym razem i musimy działać w odpowiedzialny i ostrożny sposób. Musimy poprawić wymianę informacji i najlepszych praktyk oraz zademonstrować solidarność, jeśli chodzi o dostawy środków, potrzebnych na obszarach dotkniętych epidemią w największym stopniu.

- Jako politycy jesteśmy również odpowiedzialni za przewidywanie wszelkich gospodarczych i społecznych skutków tego kryzysu. Dlatego też apelujemy bez niepotrzebnej zwłoki i wahania o pełne wykorzystanie elastyczności, zgodnie z tym, co przewidziano w pakcie stabilności i wzrostu. Państwa członkowskie muszą zainwestować tyle, ile potrzeba, aby uniknąć rozprzestrzeniania się wirusa i zapewnić opiekę nad osobami chorymi.

- Jednak sama elastyczność fiskalna nie wystarczy. Powinniśmy zapewnić sobie zdolność fiskalną do uruchamiania polityki antycyklicznej i działań ukierunkowanych bezpośrednio na realizację celu. Należy udostępnić dodatkowe wsparcie finansowe. Europejski Bank Inwestycyjny powinien skorzystać ze wszystkich możliwości, jakimi dysponuje, aby zapewnić MŚP wsparcie płynnościowe w sytuacji kryzysowej, wesprzeć finansowanie najbardziej dotkniętych sektorów gospodarki i chronić miejsca pracy.

Rzeczniczka Grupy S&D w Komisji Ochrony Środowiska i sprawozdawczyni ds. rezolucji w sprawie epidemii COVID-19, Jytte Guteland, powiedziała:

- W obliczu zagrożenia dla zdrowia publicznego, takiego jak kryzys zwiany z epidemią COVID-19, Europa musi być teraz zjednoczona i skuteczna oraz chronić obywateli. Obywatele UE chcą czegoś więcej niż tylko słów; słusznie oczekują na zastosowanie konkretnych środków, mogących zapewnić skoordynowaną i wspólną reakcję w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa. Zatrzymanie wirusa w możliwie jak największym stopniu zapobiegnie nadmiernemu obciążeniu naszych krajowych systemów opieki zdrowotnej, a jednocześnie zapewni czas na opracowanie szczepionki i potencjalnego leczenia.

- Jako Socjaliści i Demokraci przyjmujemy z zadowoleniem decyzję Komisji Europejskiej o przeznaczeniu około 50 milionów euro na finansowanie badań nad szczepionkami i leczeniem. To jednak nie wystarczy.

- UE stosuje wspólne zamówienia na zakup środków ochrony indywidualnej, w tym masek na twarz, ale wzywamy Komisję Europejską do przyspieszenia procedury wspólnych zamówień oraz do dalszego jej wykorzystywania w przypadku pozyskiwania takiego sprzętu jak respiratory, a także sprzętu do diagnostyki i przyszłego leczenia. Zapewni to, że wszystkie państwa członkowskie będą mogły liczyć na równy dostęp do sprzętu, leczenia i szczepionek, co pozwoli uniknąć niedopuszczalnej spekulacji cenowej.

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D ds. ochrony zdrowia, Heléne Fritzon, powiedziała:

- Musimy nadal informować, współpracować ze sobą i podejmować środki, aby zapobiec zarażeniu większej liczby osób. Europa powinna być gotowa do reagowania na gospodarcze i społeczne skutki epidemii. W tym celu państwa członkowskie powinny skorzystać z dodatkowej elastyczności fiskalnej, do której są uprawnione w tego rodzaju okolicznościach. Nie możemy pozwolić na to, aby to zagrożenie dla zdrowia publicznego przerodziło się w nową recesję; nasi obywatele muszą mieć pewność, że UE i jej państwa członkowskie pracują na wszystkich poziomach, aby powstrzymać wirusa.

- Nie możemy ignorować społecznego wpływu, jaki wywiera epidemia COVID-19. Należy zagwarantować pełne prawa pracowników, takie jak elastyczne warunki pracy i płatny urlop zdrowotny w przypadku kwarantanny.

- Jedną z lekcji, płynących z tego kryzysu jest to, że w perspektywie długoterminowej wszystkie państwa członkowskie muszą wzmocnić swoje systemy zabezpieczenia społecznego i publicznej opieki zdrowotnej, zapewniając dobrze wyposażoną, wysokiej jakości infrastrukturę opieki zdrowotnej, która powinna być jednakowo dostępna dla wszystkich.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

FRITZON Heléne

Head of delegation