Po najnowszej rundzie rozmów pomiędzy UE a Wielką Brytanią Grupa S&D wezwała rząd Wielkiej Brytanii do dotrzymania obietnic zawartych w deklaracji politycznej, uzgodnionej przez wszystkie strony w październiku 2019 roku, aby utorować drogę do dokonania dalszych postępów w celu osiągnięcia porozumienia w sprawie przyszłego partnerstwa.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Zaledwie 8 miesięcy temu premier Boris Johnson podpisał umowę i zgodził się na szereg ważnych zobowiązań dotyczących przyszłego partnerstwa między UE a Wielką Brytanią. Obejmują one równe warunki działania i nie zgodzimy się na nieuczciwą konkurencję, która mogłaby zaszkodzić interesom UE.

- Kluczowe pytanie dotyczące wdrożenia umowy o wystąpieniu z UE pozostaje nadal bardzo aktualne. Zdolność rządu Wielkiej Brytanii do wywiązania się ze swoich gwarancji w zakresie praw obywatelskich oraz protokołu w sprawie Irlandii i Irlandii Północnej będzie papierkiem lakmusowym zaufania w przyszłości.

- Michel Barnier i jego zespół mają nadal nasze pełne poparcie. Doceniamy jego zobowiązanie do zapewnienia przejrzystości, a także jego zdecydowane starania, aby Parlament Europejski był nie tylko informowany, ale również aktywnie zaangażowany w ten proces.

Pedro Silva Pereira, rzecznik Grupy S&D ds. negocjacji między UE i Wielką Brytanią, powiedział:

- Ponieważ czwarta runda negocjacji przyniosła rozczarowujący wynik, istnieje nadal zbyt wiele kluczowych obszarów, takich jak równe warunki działania, rybołówstwo, współpraca policyjna i zarządzanie przyszłymi stosunkami, w których ograniczone konstruktywne rozmowy blokują postęp.

- Od początku wyraźnie mówiliśmy, że uniknięcie „równania w dół” poprzez nieuczciwą konkurencję będzie zawsze podstawowym elementem, składającym się na oferowaną przez nas ambitną umowę o wolnym handlu. Skoro zaangażowanie brytyjskiego rządu w realizację tego, co już zostało uzgodnione, budzi już wątpliwości, rodzi to poważne pytania dotyczące wiarygodności na przyszłość.

- Ponieważ czas szybko się kończy, w najbliższych tygodniach musimy podjąć szczere wysiłki na rzecz osiągnięcia porozumienia.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
SILVA PEREIRA Pedro

Członek