Przed niedzielnymi wyborami w Brazylii i miesiąc po spotkaniu z kandydatem na prezydenta i byłym prezydentem Lulą da Silvą, przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García Pérez ogłosiła dzisiaj wspólne podpisanie Memorandum o współpracy pomiędzy Grupą S&D, Partią Europejskich Socjalistów (PES) i brazylijską Partią Pracujących (Partido dos Trabalhadores, PT).

Memorandum to, pod którym swoje podpisy złożyli Iratxe García, przewodniczący PES, Sergej Staniszew i przewodnicząca Partii Pracujących, Gleisi Hoffmann, ma na celu wzmocnienie więzi oraz koordynację stanowisk politycznych we wspólnych kwestiach globalnych, takich jak demokracja, prawa człowieka, sprawiedliwość społeczna, równość i solidarność na rzecz budowy sprawiedliwych, zrównoważonych i integracyjnych społeczeństw.

Iratxe García powiedziała:

- Przyszłość Brazylii ma kluczowe znaczenie, nie tylko dla życia wszystkich obywateli Brazylii, ale także dla całej Ameryki Południowej i Europy oraz zdrowego systemu wielostronnego. Prawicowe i populistyczne środki wprowadzone przez Bolsonaro podkopały nie tylko brazylijską demokrację, ale także zwiększyły ubóstwo i nierówności. Utrudniły również globalną walkę z kryzysem klimatycznym i ochronę Amazonii.

- Jesteśmy gotowi do współpracy z Partią Pracujących w ramach wspólnej agendy, opartej na naszych wspólnych wartościach i celach. Pragniemy silnych instytucji demokratycznych, solidnych, wielostronnych zasad oraz polityk, które stawiać będą ludzi ponad interesami finansowymi.

Memorandum można przeczytać tutaj:

Protokół o Współpracy S&D/PES/PT Brazil (PL)

Memorando de Cooperação S&D/PES/PT Brasil

Przewodnicząca