Zabierając głos przed prezentacją projektu sprawozdania Jongerius/Radtke w sprawie odpowiednich wynagrodzeń minimalnych w UE w Komisji Zatrudnienia Parlamentu Europejskiego, co nastąpi dzisiaj o godz. 16:45, eurodeputowana S&D i negocjatorka Parlamentu Europejskiego ds. wynagrodzeń minimalnych, Agnes Jongerius, powiedziała:

- Obecnie co szósty pracownik w Europie nie zarabia wystarczająco dużo, aby związać koniec z końcem. Mimo iż pracują oni ciężko w ramach 40-godzinnego tygodnia pracy, nie są w stanie opłacić czynszu, jedzenia i odzieży. Wśród tych biednych pracujących są miliony pracowników, którzy utrzymali nasze społeczeństwa na powierzchni podczas pandemii Covid-19. Ryzykowali oni swoje zdrowie, a nawet życie, aby utrzymać nas przy życiu. Pielęgniarki opiekujące się naszymi chorymi, robotnicy rolni, dostawcy i sprzedawcy, którzy zapewniają, że na nasze stoły trafia żywność, personel uczący nasze dzieci, pracownicy opieki, opiekujący się osobami starszymi w naszych społecznościach, pracownicy zakładów oczyszczania i sprzątaczki, zapewniające higieniczne warunki życia. Są oni niezbędni, ale niedoceniani i źle opłacani; taka jest sytuacja wielu naszych bohaterów walki z pandemią Covid-19. To musi ulec zmianie. Praca musi znowu się opłacać.

- Czas na szacunek i godziwe zarobki. Każdy europejski pracownik zasługuje na to, aby zarabiać powyżej progu przyzwoitości - 60% mediany i 50% średniej płacy. Nie zgodzimy się na to, aby kryteria produktywności, podatki albo świadczenia wchodziły do obliczeń kwoty ustalonej jako płaca minimalna. Żaden pracownik nie powinien być zmuszany do korzystania z ulg podatkowych lub świadczeń. Jeśli ktoś pracuje w pełnym wymiarze godzin, jego wynagrodzenie musi mu zapewniać godziwy poziom życia.

- Jedną z wiodących zasad tej dyrektywy jest równe traktowanie pracowników. Pracownicy układający towar na półkach w supermarkecie, pracujący obok siebie, zasługują na takie samo wynagrodzenie. Dlatego też musimy położyć kres zróżnicowaniom i potrąceniom, które powodują, że pracownicy otrzymują pensje poniżej minimalnego poziomu wynagrodzeń. Celem wynagrodzenia minimalnego jest bowiem zagwarantowanie godziwych zarobków, które zagwarantują wszystkim pracownikom możliwość zapewnienia sobie żywności i dachu nad głową.

- Najlepszym sposobem wyeliminowania ubóstwa pracujących i zagwarantowania godziwych warunków pracy są negocjacje zbiorowe. Wszystkie państwa członkowskie powinny zatem dążyć do tego, aby porozumienia zbiorowe obejmowały 90% pracowników. Musimy podnieść poziom naszych ambicji. Z jednej strony musimy zwalczać niszczenie związków zawodowych, a z drugiej strony państwa członkowskie powinny masowo wspierać rokowania zbiorowe poprzez swoje zamówienia publiczne, prowadząc w ten sposób również do zwiększenia zakresu rokowań zbiorowych. Jedna kwestia musi być jasna od samego początku: negocjacje zbiorowe muszą być prowadzone przez związki zawodowe, a nie przez nikogo innego.

Uwaga dla wydawcy:

Dyrektywa ta ustanowi ramy dla sprawiedliwych wynagrodzeń minimalnych w Europie, ale nie ustanowi wspólnego europejskiego wynagrodzenia minimalnego ani nie zmusi do jego wprowadzenia państw członkowskich, które nie mają ustawowych wynagrodzeń minimalnych. W art. 1 wniosku Komisji jasno określono: „(2) Niniejsza dyrektywa pozostaje bez uszczerbku dla decyzji państw członkowskich w zakresie ustalania ustawowych płac minimalnych lub promowania dostępu do ochrony w zakresie wynagrodzenia minimalnego przewidzianego w układach zbiorowych. (3) Żaden z przepisów niniejszej dyrektywy nie może być interpretowany jako nakładający na państwa członkowskie, w których ustalanie wynagrodzeń odbywa się wyłącznie za pomocą układów zbiorowych, obowiązek wprowadzenia ustawowego wynagrodzenia minimalnego ani powszechnego stosowania układów zbiorowych.”

Komisja przedstawiła wniosek dotyczący dyrektywy w sprawie odpowiednich wynagrodzeń minimalnych w Unii Europejskiej w dniu 28 października 2020 roku. Sprawozdanie Jongerius/Radtke ma zostać poddane pod głosowanie w Komisji Zatrudnienia Parlamentu Europejskiego we wrześniu 2021 roku. Sprawozdanie to będzie stanowiło stanowisko Parlamentu do negocjacji z państwami członkowskimi w sprawie tej dyrektywy.

Prezentację sprawozdania można obejrzeć tutaj.

JONGERIUS Agnes
Przewodnicząca delegacji
Koordynatorka
Holandia