Eurodeputowani S&D przyjęli dziś z zadowoleniem orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, które potwierdza, że konsumenci mogą dochodzić zbiorowych roszczeń od producentów w miejscu zakupu wadliwego produktu. W sprawie przeciwko Volkswagenowi Trybunał stwierdził, że grupy konsumenckie w Austrii mogą podjąć działania przeciwko niemieckiemu producentowi samochodów w sądach w Austrii, gdzie pojazdy zostały zakupione.

Grupa S&D w Parlamencie Europejskim od lat walczy o przepisy, zapewniające zbiorowe dochodzenie roszczeń w całej UE. W wyniku zawarcia porozumienia z Radą pod koniec czerwca, przepisy te zostaną sfinalizowane pod koniec 2020 roku, aby zapewnić lepszą ochronę praw konsumentów.

Tiemo Wölken, rzecznik Grupy S&D do spraw prawnych, powiedział:

- Dzisiejsze orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości to kolejne zwycięstwo praw konsumentów w całej Europie po aferze Dieselgate. Zaledwie kilka tygodni temu eurodeputowani i państwa członkowskie zawarli od dawna oczekiwane porozumienie w sprawie ogólnounijnych przepisów w zakresie zbiorowego dochodzenia roszczeń, co oznacza, że konsumenci będą mogli połączyć siły na szczeblu UE i podjąć działania transgraniczne. Grupa S&D konsekwentnie wspiera i popiera wnioski UE, które pozwalają konsumentom z UE wnosić sprawy zbiorowe przeciwko dużym firmom. Obecnie trwają prace przygotowawcze do wejścia w życie tych nowych przepisów, aby konsumenci mieli wkrótce jeszcze więcej możliwości dostępu do wymiaru sprawiedliwości.

Lara Wolters, eurodeputowana S&D odpowiedzialna za zbiorowe dochodzenie roszczeń, powiedziała:

- Dzięki krajowemu systemowi dochodzenia roszczeń zbiorowych w Austrii, grupa konsumentów reprezentująca klientów, którzy zostali oszukani przez dużą międzynarodową firmę w innym kraju UE, była w stanie zapewnić, by jej skarga została wysłuchana przez Europejski Trybunał Sprawiedliwości. Trybunał ogłosił dzisiaj należyte i sprawiedliwe orzeczenie, które podkreśla nie tylko korzyści płynące z roszczeń zbiorowych, ale także pilną potrzebę dostępu do wymiaru sprawiedliwości za pośrednictwem dochodzenia tych roszczeń w każdym zakątku Europy. Grupa S&D walczyła o to, aby konsumenci już wkrótce, bez względu na to, gdzie mieszkają w UE i bez względu na to, gdzie kupili wadliwe produkty, mogli się ze sobą skontaktować i podjąć wspólne działania.

WÖLKEN Tiemo

WOLTERS Lara

Członek
Holandia