Eurodeputowani S&D poparli wczoraj rezolucję wzywającą Komisję i państwa członkowskie do dokonania większych inwestycji w niezbędne usługi wsparcia oraz do zagwarantowania wszystkim równego i niedyskryminacyjnego dostępu do opieki zdrowotnej i usług socjalnych. Rezolucja powstała w efekcie kilku petycji w całej Europie, rzucających światło na dyskryminację osób z niepełnosprawnością intelektualną podczas pandemii.

Alex Agius Saliba, rzecznik Grupy S&D ds. petycji, powiedział:

- Pandemia COVID-19 rzuciła światło na niedopuszczalną, utrzymującą się wciąż dyskryminację, z jaką codziennie spotykają się osoby z niepełnosprawnością intelektualną; ujawniła ona także poważne wady systemów opieki i wsparcia w państwach członkowskich dla pewnej liczby zagrożonych grup społecznych. Zbyt wiele osób i rodzin pozostawiono w izolacji i bez niezbędnego wsparcia w wyniku zamknięcia ośrodków podstawowej opieki i ośrodków edukacyjnych w okresie ograniczeń w przemieszczaniu się.

- Przykłady codziennej dyskryminacji, których wysłuchała Komisja Petycji, są niedopuszczalne. Te prawdziwe obawy dotyczące praw osób z niepełnosprawnością intelektualną i ich rodzin w czasie kryzysu związanego z pandemią COVID-19, zasługują na odpowiedź. Wezwaliśmy Komisję do podjęcia działań w celu uruchomienia niezbędnych środków finansowych, aby zagwarantować ciągłość usług opiekuńczych i usług wsparcia. Rządy krajowe muszą również uznać, że środki izolacji miały szczególnie negatywny wpływ na osoby z niepełnosprawnością intelektualną i w żadnych okolicznościach, a zwłaszcza w czasie globalnej pandemii, nie powinny być one pozostawione same sobie.

AGIUS SALIBA Alex

Malta

Macphee Ewan

MACPHEE Ewan