Opublikowane:

Parlament Europejski przeprowadził dzisiaj debatę plenarną na temat przyszłego siedmioletniego budżetu UE na lata 2021-2027.

Podczas debaty przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García wezwała państwa członkowskie, by były ambitne podczas posiedzenia w dniu 20 lutego i by podjęły poważną dyskusję z Parlamentem Europejskim, która domaga się 1,3% DNB.

Iratxe García wyraziła również ubolewanie z powodu tego, że przewodniczący Rady UE, Charles Michel nie był obecny podczas tej ważnej debaty.

Iratxe García powiedziała:

- Propozycja złożona przez Parlament jest bardzo rozsądna. Chodzi o fundusze, które musimy zapewnić w ramach agendy politycznej. Chcemy być liderami w dziedzinie zrównoważonego rozwoju na całym świecie. Przewodnicząca von der Leyen podkreśla, że musi to być geostrategiczna Komisja, a przewodniczący Rady, Charles Michel, że chcemy być pierwszym kontynentem neutralnym klimatycznie do 2050 roku.

- Wiemy, że wymaga to odpowiedniego finansowania, i Charles Michel też o tym wie. Wszyscy to wiemy, ale teraz pytanie brzmi, czy Charles Michel jest w stanie przekonać do tego swoich kolegów w Radzie. Może nie ma go tu, bo nie miał wiele do powiedzenia, ale na pewno miał dużo do wysłuchania.

- Oni muszą zrozumieć, że tutaj nie ma zwycięzców ani przegranych, ponieważ wszyscy jesteśmy po tej samej stronie. Jeśli ktoś przegra, będzie to Europa. Nie chodzi o zabieranie pieniędzy z jednej polityki, aby przeznaczyć ją na inną politykę; chodzi o znalezienie ogólnej równowagi dla Unii.

- Jacques Delors wprowadził system wieloletnich ram finansowych w duchu solidarności; apeluję do szefów rządów, aby wykazali się europejską wizją.

- I jeszcze jedno przesłanie dla szefów rządów: Parlament decyduje wraz z Radą na równych zasadach i nie ustąpimy po prostu z powodu presji czasu, ponieważ stawką w grze jest przyszłość Europejczyków.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson