Od chwili, kiedy Rosja rozpoczęła agresję na Ukrainę, co najmniej 1 mln Ukraińców* zostało przymusowo deportowanych do Federacji Rosyjskiej i na okupowane terytoria Ukrainy. Wśród nich tysiące niewinnych ukraińskich dzieci zostały uprowadzone przez rosyjskie siły i adoptowane przez rosyjskie rodziny. Stanowi to wyraźne naruszenie praw człowieka i prawa międzynarodowego, w tym konwencji genewskiej i Konwencji ONZ o prawach dziecka.

Z inicjatywy Grupy S&D Parlament Europejski przyjmie w dniu dzisiejszym rezolucję potępiającą te akty okrucieństwa i wzywającą do objęcia wszystkich odpowiedzialnych za to osób następnym pakietem sankcji UE. Wzywa również Ukrainę do ratyfikowania Rzymskiego Statutu Międzynarodowego Trybunału Karnego w celu ułatwienia ścigania zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości, w tym deportacji. Wszystkie europejskie kraje, które jeszcze tego nie zrobiły, powinny podpisać lub ratyfikować Międzynarodową konwencję ONZ o ochronie wszystkich osób przed wymuszonym zaginięciem.

Evin Incir, eurodeputowana Grupy S&D i negocjatorka ds. sprawozdania w tej sprawie, powiedziała:

- To bolesne, kiedy historia powtarza się na naszych oczach. Praktyki stosowane przez komunistyczne i nazistowskie dyktatury są dziś używane przez reżim Putina przeciwko ukraińskiemu narodowi. Deportacja tysięcy niewinnych dzieci, pozbawionych spokojnego dzieciństwa oraz swoich rodzin i kraju, to zbrodnia przeciwko ludzkości.

- Żądamy natychmiastowego ukarania wszystkich osób odpowiedzialnych za te haniebne deportacje. Putina trzeba powstrzymać. Zbrodnie Rosji przeciwko ludzkości muszą się skończyć. Nie możemy pozwolić na to, aby historia powtórzyła się na Ukrainie, czy gdziekolwiek indziej.

Uwaga dla wydawców:

*Ukraiński komisarz ds. praw człowieka (Rzecznik Praw Obywatelskich)

Członkini
Szwecja