Przed szczytem UE-Bałkany Zachodnie i na znak zaangażowania w proces rozszerzenia, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim przyjęli deklarację i jutro, wraz z Partią Europejskich Socjalistów, będą gospodarzami spotkania online wysokiego szczebla z siostrzanymi partiami z Bałkanów Zachodnich.

Uczestnikami będą przywódcy partii i szefowie państw lub rządów ze strony Bałkanów Zachodnich, a także przewodniczący PE, David Sassoli oraz wysoki przedstawiciel, Josep Borrell ze strony europejskiej, wraz z przewodniczącą Grupy S&D, Iratxe Garcíą Pérez i przewodniczącym PES, Sergejem Staniszewem, którzy będą współorganizatorami tego wydarzenia, a także czołowi eurodeputowani S&D, zajmujący się tym regionem.

Przed tym wydarzeniem przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez powiedziała:

- Organizując to spotkanie, chcemy wysłać silny sygnał poparcia dla wszystkich krajów Bałkanów Zachodnich, które pragną przystąpić do UE.

- Otwarcie negocjacji z Albanią i Macedonią Północną było słuszną decyzją, a dążyliśmy do tego z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że europejska rodzina nie jest kompletna bez Bałkanów Zachodnich. Po drugie dlatego, że instytucje UE w ciągu ostatnich lat wiele wymagały od obu krajów, a te ostatnie spełniły te wymagania. Teraz rozpoczyna się intensywny proces społecznych, politycznych i gospodarczych reform, dopóki nie osiągniemy ostatecznego celu w postaci integracji. Mam nadzieję, że proces ten zachęci również Serbię, Czarnogórę, Kosowo oraz Bośnię i Hercegowinę do dalszego podążania drogą reform, dopóki europejska rodzina nie będzie kompletna.

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za sprawy zagraniczne, Kati Piri powiedziała:

- Przyszłość Bałkanów Zachodnich pozostaje w ramach silnej i zjednoczonej Unii Europejskiej. Oczekujemy od europejskich rządów ponownego potwierdzenia tego celu podczas jutrzejszego szczytu. Jako grupa jesteśmy wielkimi zwolennikami rozszerzenia, wierzymy jednak w warunek „sine qua non”, zgodnie z którym kraje pragnące przystąpić do UE muszą zademonstrować swoje prawdziwe zaangażowanie w kwestii przestrzegania uzgodnionych kryteriów. Obserwujemy pewne niepokojące trendy w tym regionie i chcemy wyraźnie oświadczyć, że nie może być kompromisu, zwłaszcza jeśli chodzi o demokrację, praworządność, walkę z przestępczością zorganizowaną i wolność mediów.

- Jednocześnie proces rozszerzenia musi położyć większy nacisk na społeczno-gospodarczą konwergencję pomiędzy krajami tego regionu i UE. Jest to najlepszy sposób walki z dumpingiem socjalnym, ograniczenia drenażu mózgów i zapewnienia szans młodym ludziom. Jest to tym ważniejsze obecnie, kiedy kryzys niewątpliwie wpłynie także na gospodarki krajów Bałkanów Zachodnich.

Tonino Picula, koordynator Grupy S&D w Komisji Spraw Zagranicznych oraz sprawozdawca PE ds. rozszerzenia o kraje Bałkanów Zachodnich, powiedział:

- Po latach „zmęczenia rozszerzeniem”, byliśmy niedawno świadkami przełomowej decyzji o rozpoczęciu rozmów akcesyjnych z Tiraną i Skopje. UE okazała również solidarność i uzgodniła solidny pakiet wsparcia finansowego, aby pomóc krajom Bałkanów Zachodnich w walce z pandemią COVID-19 i jej konsekwencjami. Teraz, aby naprawdę przyspieszyć proces reform i wesprzeć zmiany w krajach kandydujących, państwa członkowskie powinny jak najszybciej rozpocząć negocjacje członkowskie.

- 20 lat po szczycie w Zagrzebiu w 2000 roku nasze zaangażowanie w kwestii europejskiej przyszłości Bałkanów Zachodnich powinno pozostać priorytetem Unii. W niespokojnych czasach, w których żyjemy, pamiętajmy o tym, że rozszerzenie jest najskuteczniejszym instrumentem polityki zagranicznej, za pomocą którego UE musi promować nasze wartości, pokój, demokrację, sprawiedliwość i dobrobyt.

Uwaga dla wydawców:

Listę uczestników można znaleźć tutaj

Przewodnicząca
Chorwacja