W ramach Konferencji w sprawie Przyszłości Europy Socjaliści i Demokraci zorganizują na Malcie debatę obywatelską, podczas której ludzie będą mieli możliwość zabrać głos na temat przyszłości Europy. Aby zainaugurować interaktywne wymiany poglądów na takie tematy jak zmiana klimatu, prawa socjalne, transformacja cyfrowa oraz tego, czego młodzi ludzie chcą dla przyszłości UE, do przewodniczącej Grupy S&D, Iratxe Garcíi Pérez dołączy maltańska minister ds. integracji i dobrobytu społecznego, Julia Farrugia Portelli. Pełen program naszej debaty „To Twoja Europa, wyraź swoją opinię!” dostępny jest tutaj.

Ze względu na obecne ograniczenia sanitarne na Malcie, fizyczna obecność na tym wydarzeniu będzie ograniczona.

Całe wydarzenie będzie również transmitowane na żywo na platformie dyskusyjnej #Progressives4Europe.

Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- W miarę jak słabnie pandemia, jesteśmy gotowi zintensyfikować nasze działania w ramach Konferencji w sprawie Przyszłości Europy, dla której kluczowe znaczenie mają poglądy obywateli. Od samego początku zobowiązaliśmy się do zapewnienia tego, aby Europa stała się bardziej demokratyczna i bardziej przejrzysta. Istotną częścią naszej pracy jest wyjście z brukselskiej bańki, zbliżenie się do ludzi i zniwelowanie przepaści między obywatelami a UE. Dlatego też Grupa Socjalistów i Demokratów jest na Malcie, w miejscu, w którym możemy słuchać, w którym możemy wyjaśniać i w którym możemy zebrać różnorodne pomysły od dużej liczby europejskich obywateli. To jest wspólny projekt i musimy współpracować w każdym zakątku Europy, aby zbudować silniejszą, lepszą i bardziej sprawiedliwą Europę.

Alfred Sant, przewodniczący maltańskiej delegacji w Grupie S&D, powiedział:

- Szansą dla wszystkich Europejczyków jest przedyskutowanie od podstaw tego, jakiej chcielibyśmy przyszłości Europy i jakie są ich propozycje, aby to osiągnąć. Jest to szansa, która odniesie największy sukces, jeśli wszystkim zapewni się pełną przestrzeń do pełnego uczestnictwa w otwartym i demokratycznym dialogu. Grupa S&D jest zaangażowana w zapewnienie tego, aby dialog ten przyniósł sukces, prezentując jednocześnie naszą własną wizję Europy, która opowiada się za sprawiedliwością społeczną, równouprawnieniem płci, bezpieczeństwem ekonomicznym dla wszystkich obywateli i odnową środowiskową. Organizując wydarzenie w ramach Konferencji w sprawie Przyszłości Europy, które ma się odbyć na Malcie w tym tygodniu, Grupa S&D ponownie daje świadectwo naszego zaangażowania. Wszyscy oczekujemy z niecierpliwością na wysłuchanie i wyciąganie wniosków z dyskusji.

Przewodnicząca
Przewodniczący delegacji