Przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów, Iratxe García, przyjęła z zadowoleniem przedstawiony wczoraj przez Komisję Europejską komunikat w sprawie pierwszych wniosków wyciągniętych z pandemii Covid-19. Socjaliści i Demokraci popierają kluczowe wnioski, zawarte w tym dokumencie, takie jak przyjęcie do końca roku prawodawstwa dotyczącego Unii Zdrowia, usprawnienie systemu wczesnego ostrzegania oraz osiągnięcie stałej zdolności do wyprodukowania 300 milionów szczepionek w ciągu sześciu miesięcy w przypadku jakiegokolwiek nowego zagrożenia zdrowia publicznego.

Przewodnicząca Grupy S&D nalega jednak na konieczność przeprowadzenia szerszej analizy ostatnich 18 miesięcy oraz wezwała do powołania komisji specjalnej w Parlamencie Europejskim.

Eurodeputowana Iratxe García powiedziała:

- Dokument przygotowany przez Komisję rzuca światło na poważne niedociągnięcia, które jako Socjaliści i Demokraci sygnalizujemy od dłuższego czasu, takie jak potrzeba ciągłych i większych inwestycji w systemy opieki zdrowotnej oraz potrzeba większej liczby partnerstw publiczno-prywatnych w celu zbudowania silniejszych łańcuchów dostaw dla sektorów krytycznych, takich jak sprzęt medyczny i leki.

- Teraz jest rzeczą jasną, że UE zbyt długo lekceważyła politykę publiczną, ponieważ miała obsesję na punkcie oszczędnościowej i neoliberalnej polityki. Cieszę się, że czasy się zmieniły i teraz wszyscy jesteśmy świadomi konsekwencji leseferyzmu. Czas, aby zainwestować w to, co należy do nas wszystkich. Tylko polityka publiczna może zagwarantować, że nasze społeczeństwa będą przygotowane na każdy kolejny kryzys.

- Ale kryzys związany z pandemią Covid-19 dotyczy nie tylko zdrowia; jest to także kryzys społeczny i gospodarczy. Mocno uderzył on w ludzi; wiemy także, że zmiana klimatu i utrata bioróżnorodności mogły również ułatwić pojawienie się i rozprzestrzenianie wirusa. Dlatego też musimy wyjść poza aspekty zdrowotne i przeprowadzić bardziej wszechstronną i przekrojową analizę tego kryzysu. Powinno to być zadaniem komisji specjalnej w Parlamencie Europejskim; chodzi o omówienie wszystkich aspektów, od zdrowia po aspekty społeczne i gospodarcze, od edukacji po kulturę i turystykę, a także o wpływ pandemii na nasze wolności obywatelskie i naszą demokrację oraz ich globalny wymiar. Ta komisja specjalna mogłaby przedstawić swoje pierwsze wnioski za rok.

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson