Opublikowane:

Przed dzisiejszymi wideokonferencjami z udziałem ministrów gospodarki i finansów oraz jutrzejszym posiedzeniem Eurogrupy, których celem jest przygotowanie posiedzenia Rady Europejskiej, zaplanowanego na ten tydzień, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wezwali przywódców UE do nasilenia reakcji na kryzys poprzez zastosowanie prawdziwego europejskiego bodźca fiskalnego.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Bezprecedensowe czasy wymagają bezprecedensowych środków; wzywamy europejskich liderów do emisji koronaobligacji oraz do uruchomienia europejskiego mechanizmu stabilności. Ponieważ Europa ma do czynienia z największym wyzwaniem od czasów drugiej wojny światowej, my, Europejczycy, musimy być zjednoczeni i solidarni. Spodziewane pogorszenie koniunktury gospodarczej dotknie w ogromnym stopniu wszystkie europejskie kraje i tylko razem będziemy w stanie pokonać ten kryzys.

- Do tej pory państwa członkowskie działały w dużej mierze samodzielnie, ustanawiając tak bardzo potrzebne linie kredytowe dla przedsiębiorstw i wprowadzając kluczowe systemy na wypadek częściowego bezrobocia. Teraz nadszedł czas, aby wyjść poza kredyty i zorganizować wielki europejski bodziec fiskalny, który będzie mógł zapewnić szybkie ożywienie naszych gospodarek. Jedynym skutecznym sposobem zorganizowania bodźca na taką skalę dysponuje UE. UE musi teraz otworzyć drogę do wykorzystania ogólnej zdolności kredytowej europejskiego mechanizmu stabilności (EMS) i do natychmiastowego uruchomienia koronaobligacji, aby zapewnić siłę ognia, niezbędną do uniknięcia nowej recesji. Można to osiągnąć za pomocą obecnych ostrożnościowych linii kredytowych lub dodatkowej linii kredytowej, zaprojektowanej na ten kryzys. Przyszedł czas, aby EMS służył ludziom, a nie był używany przeciwko nim; bez narzucania żadnych warunków i tworzenia nowych „trojek”.

- Po reakcji EBC na pandemię w postaci programu w wysokości 750 miliardów euro, teraz europejscy przywódcy muszą wykazać się taką samą ambicją i odwagą i zrobić wszystko, aby chronić ludzi przed ekonomicznym i społecznym wybuchem w wyniku pandemii koronawirusa.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson