Opublikowane:

Eurodeputowani uzgodnili dziś inkluzywne, uczestniczące i oddolne podejście w kwestii Konferencji w sprawie przyszłości Europy. Wzywamy wszystkie unijne instytucje do zaangażowania wszystkich obywateli w debatę na temat przyszłości Europy. W tym tygodniu Parlament Europejski przedstawił swoją wizję dotyczącą organizacji debat, które potrwają dwa lata i rozpoczną się w 70. rocznicę deklaracji Schumana w dniu 9 maja 2020 roku.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D powiedziała:

- Konferencja w sprawie przyszłości Europy jest wyjątkową okazją, aby zapewnić, by UE była gotowa stawić czoła przyszłości. Nie jesteśmy tutaj po to, aby zbudować rynek, ale po to, aby zbudować wspólnotę. W zbyt dużym stopniu skupiliśmy się na aspektach ekonomicznych, a zaniedbaliśmy wymiar społeczny. UE ma na celu zapewnienie pokoju i poprawę życia ludzi. Socjaliści i Demokraci chcą, aby konferencja ta miała na celu rzeczywisty, inkluzywny dialog i by przyniosła ona konkretne wyniki. Każdy ma do niej coś do wniesienia i każdy powinien mieć możliwość zabrania głosu, bez względu na to, gdzie się znajduje. Mam nadzieję, że otworzy ona przestrzeń dla wzbogacenia debaty oraz znalezienia świeżych i innowacyjnych idei, które poprawią funkcjonowanie naszej Unii.

Gabriele Bischoff, eurodeputowana S&D w grupie roboczej ds. Konferencji w sprawie przyszłości Europy, powiedziała:

- Pragniemy umieścić obywateli w centrum Konferencji w sprawie przyszłości Europy. Dlatego też promowaliśmy ideę agor obywatelskich jako organów reprezentujących nasze zróżnicowane europejskie społeczeństwo w celu nawiązania konstruktywnego dialogu z obywatelami w całej Europie. Grupa S&D naciskała również zdecydowanie na to, aby odbyły się oddzielne agory młodzieżowe, tak aby ludzie, o których przyszłości mówimy, odegrali w nich kluczową rolę. Dzięki oddolnemu podejściu i wiodącej roli Parlamentu Europejskiego możemy rozpocząć nowy sposób nawiązywania kontaktów z obywatelami w celu stworzenia bardziej demokratycznej Europy społecznej, dysponującej większymi zdolnościami do podejmowania działań. Jeśli odważymy się wyjść z naszej strefy komfortu, Konferencja w sprawie przyszłości Europy może okazać się konstruktywnym przedsięwzięciem.

Domènec Ruiz Devesa, rzecznik Grupy S&D w Komisji Spraw Konstytucyjnych powiedział:

- Do Konferencji dojdzie dziesięć lat po przyjęciu Traktatu Lizbońskiego w świecie, który uległ radykalnym zmianom. Nadszedł czas, aby przystąpić do budowy bardziej ambitnej unii politycznej, ale musimy to uczynić razem z obywatelami. W swoim oryginalnym formacie konferencja ta zaangażuje obywateli, zorganizowane społeczeństwo obywatelskie i różne zainteresowane strony na szczeblu lokalnym, regionalnym, krajowym i europejskim. W ramach otwartego, publicznego forum, które powinno obejmować udział online, ludzie będą mogli prowadzić szeroko zakrojone dyskusje na każdy temat, od zatrudnienia lub kryzysu klimatycznego po prawa podstawowe lub demokrację w UE.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

RUIZ DEVESA Domènec

BISCHOFF Gabriele

Członek

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson

MARTIN DE LA TORRE Victoria

MACPHEE Ewan

Press Officer
Wielka Brytania

Eurodeputowani S&D apelują o jedność w kwestii ambitnego, bliskiego przyszłego partnerstwa z Wielką Brytanią

Grupa S&D: polskie władze chcą wyprowadzić Polskę z porządku prawnego UE. Musimy temu zapobiec!

Grupa S&D jest głęboko zaniepokojona warunkami panującymi w obozach na bośniackiej granicy