Socjaliści i Demokraci przewodzili zmianom przepisów wewnętrznych, aby umożliwić Parlamentowi normalne funkcjonowanie i zapewnić, że głosy obywateli będą zawsze reprezentowane, nawet w sytuacjach nadzwyczajnych. Ostateczne głosowanie w sprawie zmiany Regulaminu w sytuacjach nadzwyczajnych odbyło się w dniu dzisiejszym.

Gabriele Bischoff, która przewodziła wnioskowi w sprawie zmiany Regulaminu, powiedziała:

- Wirus Covid-19 spowodował zatrzymanie różnych dziedzin naszego życia, ale podczas całej pandemii bezprecedensowe wysiłki sprawiły, że obywatele nadal mieli zapewniony głos w Parlamencie Europejskim. Ludzie na nas liczą. W obliczu tych trudnych okoliczności ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej jest to, aby Parlament Europejski pozostawał otwarty, działał i był zdolny do wypełniania swoich obowiązków. W tym tygodniu dokonujemy zmiany Regulaminu, aby dostosować go do potrzeb w niepewnym świecie, aby umożliwić prowadzenie prac legislacyjnych i kontrolnych Parlamentu oraz aby zagwarantować, by ludzie mieli w nim głos, bez względu na wszystko.

Uwaga dla wydawców

Zmiany w Regulaminie oznaczają, że przewodniczący może wprowadzić środki nadzwyczajne za zgodą przywódców grup politycznych. Środki te mogą obejmować odroczenie, przeniesienie lub zdalną organizację działań. Nadzwyczajne środki mogą obowiązywać tylko przez określony czas i tylko w wyjątkowych okolicznościach. Eurodeputowani będą mogli uczestniczyć w posiedzeniach w równym stopniu, swobodnie, w swoim języku ojczystym i za pośrednictwem bezpiecznych środków elektronicznych.

Wiceprzewodnicząca