Wczoraj wieczorem osiągnięto pomyślny rezultat w sprawie zakazu wprowadzania na rynek UE produktów wytworzonych w wyniku pracy przymusowej. Negocjatorzy z Parlamentu Europejskiego i Rady osiągnęli porozumienie polityczne w sprawie nowego prawa UE; Socjaliści i Demokraci byli główną siłą, która domagała się jego wprowadzenia i miała wpływ na jego kształt. Przyjmujemy z zadowoleniem jego szeroki zakres, aby zapewnić, że obejmie wszystkie on produkty wytworzone przy użyciu pracy przymusowej, oraz jasne przepisy dotyczące kwestii pracy przymusowej narzuconej przez państwo. Właściwa równowaga instytucjonalna między Komisją a państwami członkowskimi we wdrażaniu prawodawstwa zapewni, że UE będzie gotowa odegrać w tej kwestii wiodącą rolę na świecie.

Socjaliści i Demokraci z dumą zainicjowali tę walkę o stworzenie solidnego instrumentu zakazującego wprowadzania na rynek UE produktów wytworzonych w wyniku pracy przymusowej. Negocjatorzy Grupy S&D zapewnili rygorystyczne postanowienia dotyczące gromadzenia informacji w terenie oraz rozwiązywania wszelkich przypadków braku współpracy ze strony przedsiębiorstw lub krajów trzecich, a także zobowiązania wszystkich instytucji do zapewnienia wystarczających środków w celu egzekwowania niniejszego rozporządzenia.

Na mocy nowych przepisów Komisja będzie mogła prowadzić dochodzenia w przypadkach pracy przymusowej poza Unią Europejską, natomiast państwa członkowskie będą prowadzić dochodzenia na terenie UE.

Maria-Manuel Leitão-Marques, eurodeputowana S&D i współsprawozdawczyni ds. zakazu pracy przymusowej w Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów (IMCO), powiedziała:

- Dzięki dzisiejszemu porozumieniu Unia Europejska będzie wreszcie dysponować instrumentem zapewniającym, że na jednolitym rynku UE nie będzie miejsca na produkty wytworzone przy użyciu pracy przymusowej. Jest to stałe i główne żądanie Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim podczas obecnej kadencji. To zwycięstwo naszej Grupy i nas wszystkich!

- Powszechne występowanie produktów pracy przymusowej na naszym rynku staje się coraz bardziej widoczne, zwłaszcza w przypadku produktów wytwarzanych przy użyciu pracy przymusowej ujgurskiej mniejszości. Jest to niedopuszczalne. Nie możemy w dalszym ciągu przymykać oczu na to, co dzieje się w naszych łańcuchach dostaw. Walczymy o UE, która nie będzie odwracać się plecami do ludzi i zapominać o ich godności. Najwyższy czas położyć kres tej formie współczesnego niewolnictwa.

- Nowe rozporządzenie będzie dotyczyć produktów, a nie przedsiębiorstw, co oznacza, że wszystkie firmy będą musiały zastosować się do zakazu, jeśli na którymś etapie ich łańcucha dostaw zostanie wykryta praca przymusowa. Jest to zdecydowanie dobra wiadomość dla wszystkich firm, które cierpią z powodu nieuczciwej konkurencji ze strony firm korzystających z pracy przymusowej.

Raphaël Glucksmann, eurodeputowany S&D i sprawozdawca pomocniczy ds. niniejszego wniosku w Komisji Handlu Międzynarodowego (INTA), powiedział:

- Jako Socjaliści i Demokraci możemy być dzisiaj dumni. Po wielu latach obywatelskiej mobilizacji i politycznych bitew, po wielu miesiącach trudnych negocjacji, osiągnęliśmy wreszcie porozumienie w sprawie pierwszego w historii europejskiego prawa blokującego produkty wytwarzane przy użyciu pracy przymusowej. Domagaliśmy się tego jako Grupa, następnie przeprowadziliśmy ten proces w Parlamencie i osiągnęliśmy porozumienie. 28 milionów ludzi na całym świecie jest zmuszanych do pracy i jedyne, co możemy zrobić, aby położyć temu kres, to zakazać sprzedaży produktów ich zniewolenia na naszym rynku. W naszych europejskich sklepach nie może być miejsca na produkty zabrudzone ujgurską lub inną pracą przymusową.

- Niezwykle ważne jest zapewnienie szczegółowych przepisów dotyczących narzuconej przez państwo pracy przymusowej. Późna ofensywa rządu francuskiego doprowadziła do problematycznego odstępstwa w odniesieniu do kluczowych łańcuchów dostaw; staraliśmy się ograniczyć związane z tym szkody.

- Celem było przyjęcie przepisów przed końcem obecnej kadencji. Wzywamy teraz państwa członkowskie do przestrzegania porozumienia osiągniętego z belgijską prezydencją i jak najszybszego sfinalizowania nowego prawa, w przeciwieństwie do tego, co zrobiono w przypadku dyrektywy w sprawie należytej staranności w zakresie zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw (CSDDD). Nasza walka z pracą przymusową trwa nadal!

Uwaga dla wydawców:

Szacuje się, że w 2021 roku prawie 28 mln ludzi na całym świecie wykonywało pracę przymusową, tj. o 3 mln więcej niż w 2016 roku. Dzięki niniejszemu nowemu rozporządzeniu UE będzie wreszcie dysponować skutecznym instrumentem pomagającym wykorzenić pracę przymusową.

Porozumienie musi jeszcze zostać zatwierdzone na posiedzeniu plenarnym Parlamentu Europejskiego i przez Radę państw członkowskich.

Przewodniczący delegacji
Członek