W tym roku Międzynarodowy Dzień Pamięci o Holokauście zbiega się z 75. rocznicą wyzwolenia Auschwitz-Birkenau, nazistowskiego obozu koncentracyjnego. Socjaliści i Demokraci wezmą w środę udział w ceremonii w Parlamencie Europejskim, która ma na celu uczczenie tej rocznicy oraz złożenie hołdu wszystkim ofiarom nazizmu.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez powiedziała:

- Najbardziej przerażające zbrodnie przeciwko ludzkości miały miejsce w obozach koncentracyjnych, takich jak Auschwitz-Birkenau. Planowane ludobójstwo Żydów w Europie pochłonęło życie sześciu milionów żydowskich dzieci, kobiet i mężczyzn, a także innych ofiar, takich jak przeciwnicy polityczni, Romowie, homoseksualiści i osoby niepełnosprawne.

- Nigdy nie wolno nam zapominać o tych ofiarach, ponieważ przypominają nam one, że fundamenty Europy po II wojnie światowej opierają się na uniwersalności i nienaruszalności praw człowieka. Wiele im zawdzięczamy. Teraz na nas spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie, aby społeczeństwo było wolne od nietolerancji i dyskryminacji, niezależnie od tego, czy są one uwarunkowane pochodzeniem etnicznym, religią, orientacją seksualną, czy też oparte są one na innej podstawie.

- Widzimy niestety, że antysemityzm, ksenofobia, islamofobia i skrajna prawica znów rosną w siłę w Europie. Dlatego też pamięć o Holokauście i antysemickiej propagandzie, która do niego doprowadziła w latach 30. XX wieku, powinna wstrząsnąć naszym sumieniem i pobudzić nas do działania przeciwko nowym formom nienawiści i dyskryminacji.

Przewodnicząca