We wtorek, 27 lutego, eurodeputowani mają przyjąć rozporządzenie w sprawie przejrzystości i targetowania reklamy politycznej, które umożliwi wyborcom podejmowanie świadomych decyzji w bezpieczniejszym środowisku podczas wyborów. Nowe rozporządzenie ma na celu zwiększenie przejrzystości kampanii politycznych, zarówno w Internecie, jak i poza nim, a także unikanie dezinformacji i obcej ingerencji.

Przyjęcie nowego rozporządzenia jest wielkim zwycięstwem Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, którym udało się włączyć do niego repozytorium internetowych reklam politycznych. Grupa S&D zapewniła również, że czysto prywatna komunikacja pozostanie poza zakresem rozporządzenia.

Maria-Manuel Leitão-Marques, sprawozdawczyni pomocnicza Grupy S&D ds. sprawozdania w sprawie przejrzystości i targetowania reklam politycznych, powiedziała:

- Dzięki tym nowym przepisom chcemy zapewnić większą przejrzystość wszystkich wyborów w UE oraz przeciwdziałać dezinformacji i obcej ingerencji. Ułatwiamy obywatelom rozpoznawanie reklam politycznych, zrozumienie, kto za nimi stoi oraz sprawdzenie, czy otrzymali oni ukierunkowaną reklamę, dzięki czemu będą mogli lepiej dokonywać świadomych wyborów.

- Socjalistom i Demokratom w Parlamencie Europejskim udało się zapewnić utworzenie europejskiego publicznego repozytorium internetowych reklam politycznych. Repozytorium to będzie zawierało kopie reklam internetowych oraz szczegółowe informacje na temat tożsamości sponsorów, kwoty wydanej na kampanię i wskaźników zaangażowania.

- Obca ingerencja w procesy wyborcze prawdopodobnie będzie się nadal utrzymywać. Stanowi ona poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa UE i jej państw członkowskich. W tym kontekście Grupa S&D nalegała na wprowadzenie zakazu finansowania reklam politycznych w UE przez sponsorów, którzy nie są obywatelami UE, nie są rezydentami ani nie mają siedziby w UE na trzy miesiące lub krócej przed procesem wyborczym lub referendum.

Uwagi dla wydawców:

Nowe przepisy wejdą w życie w 2025 roku, z wyjątkiem niedyskryminacyjnego świadczenia transgranicznej reklamy politycznej, które będzie obowiązywać już podczas najbliższych wyborów do Parlamentu Europejskiego.

Komisja utworzy i będzie zarządzać repozytorium internetowym, które będzie zawierać kopie wszystkich internetowych reklam politycznych przez okres dziesięciu lat. Powinno ono być publicznie dostępne i umożliwiać każdemu zainteresowanemu przeszukiwanie tej publicznej bazy danych oraz wykorzystywanie tych danych do dalszej analizy.

Przewodnicząca delegacji
Członkini