Grupa S&D skrytykowała dziś państwa członkowskie za stawianie interesów przemysłu ponad prawami konsumenta, ponieważ Rada grozi zablokowaniem porozumienia, dającego ludziom prawo do wnoszenia pozwów zbiorowych na poziomie UE.

Państwa członkowskie przekraczają w negocjacjach „czerwoną linię” dla Parlamentu Europejskiego, starając się wyłączyć prawa lotnicze i pasażerskie z zakresu zbiorowego dochodzenia roszczeń. Dzisiaj kontynuowane są negocjacje w sprawie dyrektywy w sprawie roszczeń zbiorowych pomiędzy Radą a Parlamentem Europejskim.

Lara Wolters, rzeczniczka Grupy S&D ds. roszczeń zbiorowych, powiedziała:

- Pandemia Covid-19 pokazała, jak trudno jest ludziom otrzymać odszkodowanie od dużych firm, w szczególności od linii lotniczych lub przedsiębiorstw kolejowych, gdy konsumenci mają do czynienia z odwołaniem lotów lub kursów albo z ich opóźnieniem na dużą skalę. Dlatego też stanowisko Rady dotyczące wyłączenia praw pasażerów linii lotniczych i kolejowych z zakresu nowej dyrektywy w sprawie zbiorowego dochodzenia roszczeń jest po prostu nie do przyjęcia. Parlament Europejski nie zaakceptuje stawiania interesów przemysłu ponad prawami konsumenta, w szczególności w czasach kryzysu, kiedy ludzie walczą o związanie końca z końcem i potrzebują natychmiastowego wsparcia bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.

Tiemo Wölken, rzecznik Grupy S&D do spraw prawnych, powiedział:

- Jeśli chcemy, aby zbiorowe dochodzenie roszczeń na poziomie UE było skuteczne, musi ono zapobiegać wszelkim nadużyciom praw konsumentów na dużą skalę i nie może pomijać tych branż, w których w ostatnich tygodniach i miesiącach nieuczciwe praktyki były tak bardzo rażące. Parlament Europejski nie zajmuje się pozbawianiem kogokolwiek jego praw i bardzo frustrujące jest to, że państwa członkowskie przyjmują tego rodzaju stanowisko. Rada musi uświadomić sobie fakty, z jakimi mamy do czynienia w tej pandemii; jedne z największych nadużyć dotyczyły praw pasażerów i nie możemy odmówić ludziom prawa do łączenia sił w ramach pozwów zbiorowych, kiedy ich prawa są naruszane przez linie lotnicze lub spółki kolejowe. Jesteśmy tutaj, aby chronić i wzmacniać prawa konsumentów, zamiast je osłabiać.

Uwaga dla wydawców

Grupa S&D konsekwentnie wspiera i walczy o wnioski UE, które pozwalają konsumentom z UE wnosić pozwy zbiorowe przeciwko dużym firmom, w ramach procesu znanego jako zbiorowe dochodzenie roszczeń.

Skandale, takie jak Dieselgate i Facebook/Cambridge Analytica, które dotknęły miliony europejskich konsumentów, pokazały pilną potrzebę zapewnienia obywatelom UE dostępu do wymiaru sprawiedliwości w ramach przepisów dotyczących roszczeń zbiorowych na poziomie UE.

W marcu 2019 roku Parlament Europejski uzgodnił swoje stanowisko negocjacyjne, zapewniając, by nie było wyjątków w ramach nowych przepisach dotyczących praw pasażerów linii lotniczych i kolejowych. W ramach negocjacji z Parlamentem Europejskim Rada nadal popiera klauzulę przeglądową dotyczącą praw pasażerów linii lotniczych i kolejowych w zakresie dyrektywy w sprawie roszczeń zbiorowych. Dałaby ona Komisji prawo do oceny i zaproponowania wyłączenia praw pasażerów linii lotniczych i kolejowych z zakresu prawodawstwa, rok po wejściu w życie dyrektywy.

Członkini
Holandia