Komisja Europejska przedstawiła dzisiaj Parlamentowi Europejskiemu swój program prac na rok 2020.

Po debacie na sesji plenarnej przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów, Iratxe García powiedziała:

- Nasze główne postulaty, dotyczące transformacji ekologicznej, społecznej i gospodarczej, której potrzebuje UE, znalazły w programie rzetelne odzwierciedlenie. Zawiera on obietnice złożone naszej Grupie, kiedy poparliśmy obecną Komisję i jej wytyczne, a w pewnej części wynika to z dobrej współpracy między Parlamentem a wiceprzewodniczącym Komisji, Marošem Šefčovičem.

- Ogólny obraz jest właściwy, ale będziemy czujni w kwestii wdrożenia programu. Przewidzianych zostało wiele działań, dlatego też zagwarantujemy, by przełożyły się one na prawodawstwo.

- Komisja uwzględnia nasze postulaty w kwestii uczciwej i sprawiedliwej transformacji w ramach Zielonego Ładu, który powinien zapewnić wszystkim dobrobyt. Mamy nadzieję, że Rada wysłucha Komisji i Parlamentu i przyzna, że potrzebujemy nowych funduszy, aby zapewnić płynne przejście na zrównoważony model gospodarczy i społeczny.

- Jeśli zapewnimy odpowiednie środki, będziemy mogli pozwolić sobie na ambitniejsze ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i dążyć do osiągnięcia celu redukcji emisji o 55% do roku 2030.

- Oczekujemy nie tylko odpowiedniego finansowania tego programu prac w kolejnych wieloletnich ramach finansowych, ale także nowych zasobów własnych oraz elastyczności krajowych budżetów w kwestii zrównoważonych inwestycji. Moja Grupa będzie kontynuowała prace nad włączeniem celów zrównoważonego rozwoju ONZ do europejskiego semestru poprzez umieszczenie celów socjalnych i ekologicznych na tym samym poziomie, co cele fiskalne.

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za sprawy parlamentarne i stosunki międzyinstytucjonalne, Simona Bonafè powiedziała:

- Komisja akceptuje nasz apel o zbudowanie Europy solidarnej wraz z 20 zasadami europejskiego filaru społecznego, w tym silną gwarancję dla dzieci oraz instrument prawny dotyczący sprawiedliwych płac minimalnych dla wszystkich.

- Będziemy nadal apelować o podejście do migracji i azylu oparte na solidarności między państwami członkowskimi.

- Jeśli chodzi o kwestię zasobów finansowych, wyrażamy ubolewanie z powodu tego, że program nie zawiera żadnych wyraźnych zobowiązań dotyczących przeglądu europejskich zasad budżetowych w celu przejścia z paktu stabilności i wzrostu na pakt wzrostu na rzecz stabilności. W tym kontekście apelujemy o „złotą zasadę” dla zrównoważonych inwestycji, dokonywanych przez państwa członkowskie.

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodnicząca
BONAFÈ Simona
Wiceprzewodnicząca