Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim połączą siły z naszą austriacką partią socjaldemokratyczną SPÖ, aby „Obniżyć rachunki” („Bring the Bills Down”) podczas zewnętrznego posiedzenia grupy, które odbędzie się w Wiedniu w dniach 5-8 grudnia 2022 roku. W ramach tej kampanii Grupa S&D wzywa do przyjęcia zimowego pakietu solidarności dla rodzin i przedsiębiorstw, a także stałych instrumentów zarządzania kryzysowego w celu wsparcia rynku pracy, ograniczenia cen energii i zreformowania rynku energii.

Przewodnicząca partii SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, dokona wymiany poglądów na ten temat z eurodeputowanymi S&D do w środę, 7 grudnia. Po południu eurodeputowani Grupy S&D połączą siły z przywódcami związków zawodowych, aby obniżyć rachunki. Tego samego dnia Grupa S&D podejmie również misje informacyjne, aby odwiedzić projekty w zakresie najlepszych praktyk w dziedzinie mieszkalnictwa socjalnego i zrównoważonego rozwoju miast, oczyszczalni ścieków i transportu publicznego. Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez i przewodniczący delegacji SPÖ w Parlamencie Europejskim, Andreas Schieder zorganizują wspólną konferencję prasową.

Prawa osób LGBTIQ+ będą centralnym punktem otwartego dla publiczności wydarzenia informacyjnego Grupy S&D: Zagrożone prawa osób LGBTIQ” we wtorek, 6 grudnia, w godzinach 18.30-20.00.

8 grudnia będziemy gościć w Wiedniu Szczyt Przywódców Grupy S&D i Bałkanów Zachodnich. Przywódcy i postępowi politycy wysokiego szczebla z krajów Bałkanów Zachodnich ubiegających się o członkostwo w UE dokonają wymiany poglądów z eurodeputowanymi S&D na temat aktualnej sytuacji dotyczącej procesu rozszerzenia. Szczyt ten będzie również okazją do ustosunkowania się do szczytu UE-Bałkany Zachodnie, który odbędzie się zaledwie dwa dni wcześniej w Tiranie. W Wiedniu postępowa rodzina przyjmie wspólną deklarację ze Szczytu Przywódców Grupy S&D i Bałkanów Zachodnich i przedstawi ją na konferencji prasowej.

Wszystkie wydarzenia będą transmitowane na żywo tutaj. Szczegółowe harmonogramy można będzie znaleźć na podlinkowanych stronach tego wydarzenia.

Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim i eurodeputowana, powiedziała:

- Spotykamy się w Austrii jako rodzina polityczna, aby wysłać mocny sygnał postępowej Europy, którą chcemy zbudować. Będziemy gośćmi burmistrza Michaela Ludwiga w Wiedniu, gdzie odwiedzimy projekty społeczne i spotkamy się z przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego. Pod przywództwem Pameli Rendi-Wagner socjaldemokraci w Austrii walczą o większą równość płci, o bardziej inkluzywne społeczeństwo i lepszą ochronę osób w najtrudniejszej sytuacji. Porozmawiamy o tym, w jaki sposób można obniżyć rachunki, aby gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa mogły sobie pozwolić na opłacenie godziwego mieszkania, ogrzewania i jedzenia, ponieważ w związku z obecnym kryzysem coraz więcej osób ma problemy ze związaniem końca z końcem.

Andreas Schieder, przewodniczący delegacji SPÖ w Parlamencie Europejskim i eurodeputowany, powiedział:

- Nie mogę się doczekać powitania naszych towarzyszy z Grupy S&D - socjalistycznych i socjaldemokratycznych eurodeputowanych z całej UE - w Wiedniu na początku grudnia. Wiedeń jako miasto o najwyższej jakości życia, jest przykładem europejskiej najlepszej praktyki w zakresie tanich mieszkań, transportu publicznego oraz zrównoważonego zarządzania energią. W Parlamencie Europejskim wspólnie walczymy o spójność społeczną, nie pozostawiając nikogo w tyle. W Wiedniu wprowadzimy to w życie. Posiedzenie naszej Grupy wyśle ​​silny, postępowy sygnał na rzecz sprawiedliwej społecznie Europy oraz europejskiej przyszłości dla Bałkanów Zachodnich.

Przewodnicząca
Przewodniczący delegacji