Socjaliści i Demokraci utorowali drogę dla jednolitego rynku cyfrowego, który szanować będzie prawa użytkowników Internetu, chronić i informować konsumentów oraz zapewniać równy dostęp dla wszystkich. Podczas obecnej sesji plenarnej eurodeputowani S&D potwierdzili nasze priorytety, dotyczące funkcjonowania jednolitego rynku oraz powtórzyli główne zalecenia Grupy dotyczące sztucznej inteligencji ukierunkowanej na człowieka.

Eurodeputowana Evelyne Gebhardt, negocjatorka Grupy S&D ds. sprawozdania w tej sprawie, powiedziała:

- Sztuczna inteligencja staje się częścią naszego codziennego życia. Algorytmy uruchamiają inteligentne towary, zachęcają internautów do zakupów online, a nawet mogą przyznać lub odrzucić kredyt. Sztuczna inteligencja niesie ze sobą duże szanse dla społeczeństwa, rynku wewnętrznego i środowiska. Nie powinniśmy jednak lekceważyć płynących z niej zagrożeń. Domyślne oprogramowanie AI jest praktycznie niewidoczne dla konsumentów. Dlatego też konsumenci zasługują na informacje na temat swojej interakcji z systemami SI.

- Potrzebujemy jasnych przepisów i ambitnych zabezpieczeń, aby chronić konsumentów i ich prawa. Należy zakazać stosowania technologii, które mogą mieć szkodliwe lub dyskryminujące skutki. Komisja musi zapobiegać nieuczciwemu lub niewłaściwemu wykorzystywaniu algorytmów samouczących się, które umożliwiają przedsiębiorstwom zrozumienie sytuacji osobistej i wzorców zachowań konsumentów. Potrzebujemy ludzkiej kontroli przez cały cykl życia algorytmu. Krótko mówiąc, rozporządzenie w sprawie sztucznej inteligencji musi być zgodne z zasadą ostrożności i zapewnić, że przyniesie ona korzyści obywatelom Europy.

Eurodeputowana Christel Schaldemose, rzeczniczka Grupy S&D ds. rynku wewnętrznego i ochrony konsumentów, powiedziała:

- Rozwój jednolitego rynku cyfrowego i technologii sztucznej inteligencji nie powinien być ukierunkowany wyłącznie na zwiększanie konkurencyjności i wzrostu gospodarczego; powinien on być również rozwijany z perspektywy człowieka i przyczyniać się do poprawy dobrobytu Europejczyków.

- Sztuczna inteligencja musi być przejrzystym i etycznym narzędziem, które pomoże osiągnąć społecznie sprawiedliwe i postępowe społeczeństwo.

SCHALDEMOSE Christel
Przewodnicząca delegacji
Koordynatorka
Dania