Opublikowane:

Parlament Europejski poparł dziś nowe przepisy dotyczące tego, w jaki sposób przedsiębiorstwa mogą przenosić biura i siedziby między państwami UE. Grupa S&D zapewniła, że ukrócone zostanie zjawisko sztucznego przenoszenia firm do innego państwa członkowskiego w celu uniknięcia płacenia podatków lub przestrzegania praw socjalnych.

Europosłanka z Grup S&D i główna negocjatorka Parlamentu Europejskiego ds. przepisów w zakresie mobilności firm, Evelyn Regner, powiedziała:

- Po raz pierwszy w historii UE wprowadza jasne procedury dla firm, które chcą przenieść działalność do innego państwa członkowskiego. Gdy firma rozszerza działalność na inne państwa członkowskie, aby prowadzić tam faktycznie działalność gospodarczą, może to przyczynić się do wzrostu gospodarczego oraz do tworzenia nowych miejsc pracy. Niestety firmy często w sztuczny sposób przenoszą swoje siedziby w poszukiwaniu słabszych praw ochrony pracownika czy niższych stawek podatkowych. Przyjęte dziś przepisy pomogą ukrócić tego rodzaju nadużycia.

- Zapewniliśmy, że pracownicy będą w pełni informowani o planach przeniesienia oraz konsultowani na każdym kroku tego procesu, gdy ich firma będzie chciała przenieść siedzibę do innego państwa członkowskiego. Zagwarantowaliśmy również, że prawa uczestnictwa pracowników będą lepiej chronione we wszystkich działaniach transgranicznych, na które zezwala prawo, takich jak przekształcenia, połączenia oraz podziały wewnątrz jednolitego rynku. Jeśli firma planuje połączenie lub przeniesienie, prawa pracowników muszą być w pełni chronione.

- Nowe przepisy oznaczają, że firmy dopuszczające się praktyk stanowiących oszustwo lub nadużycie, ponieważ zarządzające nimi osoby omijają na przykład prawo krajowe lub unijne w zakresie praw pracowniczych, opodatkowania lub zabezpieczenia społecznego, nie otrzymają świadectw niezbędnych do zakończenia danego działania transgranicznego. Z drugiej strony nowo przyjęte reguły dają firmom pewność prawną, jeśli chcą one skorzystać ze swojego prawa do swobody przedsiębiorczości.

REGNER Evelyn
Członek
Austria

ALLAN Tim